Von der Leyen: EU mora početi koristiti privatni kapital

Hina/Epa
Predsjednica EK, Ursula Von der Layen, Foto: Hina/Epa/Ronald Wittek/23.4.2024

Europska unija mora naći načina kako iskoristiti golemi privatni kapital da bi ostala konkurentna na globalnom tržištu, izjavila je u Strasbourgu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Došlo je vrijeme za sustavno rješenje koje će mobilizirati golemi privatni kapital u Europi jer javna ulaganja nisu dovoljna”, rekla je von der Leyen u govoru zastupnicima Europskog parlamenta u okviru rasprave o rezultatima prošlotjednog izvanrednog samita EU. Samit je, podsjeća Hina, bio posvećen konkurentnosti europskog gospodarstva.

Iako je Europska unija uspješno prošla kroz dvije velike krize, pandemiju i ruski rat protiv Ukrajine, ipak je to ostavilo traga na njezinu konkurentnost, dodala je u utorak predsjednica Komisije obraćajući se parlamentu.

 “Poslovni model velikog broja europskih industrija temeljio se na navodno jeftinoj energiji iz Rusije i na trgovini s rastućom Kinom. Danas smo suočeni s odmetnutom Rusijom i Kinom koja se bori s domaćom potražnjom”, rekla je von der Leyen.

Prvi prioritet za EU je dovršetak Unije tržišta kapitala, koja je pokrenuta prije deset godina, ali još uvijek je nedovršena. S funkcionalnom Unijom tržišta kapitala EU bi mogao investirati 470 milijardi eura godišnje privatnog kapitala, kaže predsjednica Komisije.

Istaknula je da je na zadnjem samitu od čelnika država članica Komisija dobila jasan mandat da predloži rješenja za tri ključna pitanja kako bi se kompletirala Unija tržišta kapitala. Na prvom mjestu je usklađivanje nacionalnih  pravila o stečaju, zatim stvaranje prekograničnih štednih proizvoda za male investitore te jačanje nadzora na europskoj razini nad najvećim tržišnim igračima.

Drugi prioritet je smanjenje troškova energije, gdje EU bilježi dobre rezultate. Von der Leyen je rekla da očekuje smanjenje cijene plina nakon brojni investicija u LNG projekte.

 “To nam otvara prostor za daljnji razvoj obnovljivih izvora energije”, rekla je von der Leyen, dodajući da je EU prošle godine prvi put proizveo više električne energije iz snage vjetra nego od plina.

Kao treći prioritet za jačanje konkurentnosti navela je rješavanje pitanja nedostatka radne snage i vještina na tržištu rada. U tom smislu potrebno je obučiti i osposobiti svaku mladu nezaposlenu osobu, povećati udio žena na tržištu rada, stvaranjem priuštive i kvalitetne skrbi za djecu, dobrih škola i fleksibilnim radnim vremenom za roditelje.

Također će trebati ponuditi fleksibilnija rješenja za ljude u trećoj životnoj dobi te privući talente izvan Europe. Za EU je također bitna globalna trgovina koja mora biti poštena, s jednakim uvjetima za sve.

 “Potrebni su nam globalni jednaki uvjeti. I trebamo riješiti rizike koji dolaze s otvorenošću. Trebaju nam, na primjer, alati za rješavanje problema viška proizvodnje izvan EU. Govorim o strukturnoj hiperprodukciji, koja se u velikoj mjeri ostvaruje subvencijama, a taj višak mora negdje otići”, kaže von der Leyen, dodajući da se drugi protiv toga bore zatvaranjem svoga tržišta, a s obzirom na to da je europsko tržište otvoreno, ono postaje atraktivna destinacija i europski proizvođači su u opasnosti da budu izgurani s tržišta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari