EU postigla dogovor o novim fiskalnim pravilima

Pixabay.com
Tranša iz EU za Hrvatsku, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministri financija država članica EU postigli su dogovor o novim fiskalnim pravilima koja im omogućavaju više vremena za smanjivanje duga i deficita, što je ocijenjeno kao povijesni uspjeh, objavilo je španjolsko predsjedništvo, ističući da pravila služe osiguravanju održivosti javnih financija i promicanju konvergencije uz istodobno otklanjanje makroekonomskih neravnoteža.

„Vijeće Europske unije dogovorilo je novi okvir gospodarskog upravljanja koji osigurava i stabilnost i rast, s pravilima koja su uravnotežena, realna i spremna za sadašnje i buduće izazove“, objavilo je španjolsko predsjedništvo na društvenoj mreži X, prenosi Hina.

Prema novim pravilima, države članice će same definirati svoje ciljeve u području javnih financija, mjere za rješavanje makroekonomskih neravnoteža te prioritetne reforme i ulaganja u srednjoročne planove fiskalne politike. Na taj se način pravila o javnim financijama prilagođavaju pojedinim članicama.

Na inzistiranje Njemačke i drugih zemalja koje zagovaraju financijsku disciplinu, nova pravila imaju četiri zaštitne mjere kako bi se održalo održivo smanjivanje javnog duga.

Države članice s dugom iznad 90 posto BDP-a morat će smanjivati javni dug u prosjeku za jedan postotni bod godišnje, a one s javnim dugom iznad 60 posto BDP-a za 0,5 postotnih bodova. U slučaju kada proračunski deficit prelazi tri posto, država će ga morati smanjivati po takvoj stopi koja će osigurati pouzdano smanjenje duga.

Europska unija je u vrijeme pandemije privremeno odustala od primjene Pakta o stabilnosti i rastu koja propisuje da proračunski deficiti ne smije prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

Budući da se ta fiskalna pravila smatraju dosta rigidnima, Europska komisija je predložila nova, fleksibilnija pravila, kako bi se državama s velikim javnim dugom omogućio veći manevarski prostor i kako prebrzo smanjivanje javnog duga ne bi nepovoljno utjecalo na gospodarski rast.

Nova pravila trebala bi osigurati postupnije i prilagođenije „rezanje“ potrošnje za zemlje koje premašuju prag EU od tri posto deficita u odnosu na BDP i 60 posto duga u odnosu na BDP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari