Vermilion će moći prodavati i plin koji pripada RH, a državu namiriti u novcu

Freepik.com
Plinovod, Foto: Freepik.com/wirestock

Vlada RH je donijela odluku da država neće koristiti pravo prvenstva otkupa plina koji pripadaju tvrtki Vermilion Zagreb Exploration iz eksploatacijskog prostora SA-10 (Berak i Cerić), te je dala dozvolu Vermilionu da stavi na tržište svoj i udio plina koji pripada državi, pri čemu će državu namiriti u novcu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH, Davor Filipović, rekao je da su Vermilion Zagreb Exploration i Vlada RH, u lipnju 2016. godine, sklopili Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SA-10.

“Sukladno potpisanom ugovoru pridobiveni plin dijeli se između Vermiliona i RH prema utvrđenom modelu podjele koji pretpostavlja da se po plaćanju naknade za dobivene količine plina Vermilionu namiruje uložena investicija, a potom se među ugovornim stranama dijeli dobit u plinu”, naveo je Filipović.

Dodao je kako je Vermilion slobodan raspolagati svojim udjelom u točki isporuke nakon plaćanja deset posto naknade za pridobivene ugljikovodike.

“Današnjom odlukom daje se dozvola Vermilionu da stavi na tržište svoj udio, kao i udio koji pripada RH, a namiruje Hrvatsku u novcu.

Inače, u istražnom prostoru ugljikovodika SA-10, Vermilion je od lipnja do kolovoza 2019. godine, pojašnjava Hina, izradio dvije istražne bušotine: Cerić-1 i Berak-1 na kojima su utvrđena komercijalna otkrića plina. Početak pridobivanja plina, odnosno probna eksploatacija, očekuje se početkom travnja 2024. godine.

U dokumentima Vlade RH stoji kako se stavljanjem na tržište cjelokupno pridobivenih količina plina tako da Vermilion u ime i za račun Hrvatske stavlja na tržište i prodaje uz svoj udio i udio Republike Hrvatske u plinu postižu značajno bolji tržišni uvjeti.

Naime, pojedinačno stavljanje na tržište plinskih udjela povećava neizvjesnost realizacije takve prodaje, kao i rizik manje valuacije plina te posljedično manjeg iznosa naknade za pridobivene količine plina za Republiku Hrvatsku, a u najlošijem scenariju i potpun izostanak ugovaranja prodaje ponuđenih količina plina zbog nedostatka interesa kupaca.

Očekivani novčani priljev koji pripada  Hrvatskoj u prvoj godini podjele, odnosno u 2024. godine, procjenjuje se na iznos od 4,13 milijuna eura. Iznos je niži zbog toga  što Vermilion prvo namiruje uloženu investiciju, a tek nakon toga se među ugovornim stranama dijeli dobit od prodaje udjela u plinu. Prihod RH u 2025. godini, trebao bi iznositi 24,32 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari