Uručen sporazum za novi fond rizičnog kapitala, ulažu u hrvatske start-upove

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “Fond rizičnog kapitala”, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura, uručen je u ponedjeljak između partnera u provedbi, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Europskog investicijskog fonda (EIF).

Financijski instrument iz Programa konkurentnost i kohezija 2021-2027. usmjeren je na nastavak poticanja vlasničkih i kvazi-vlasničkih ulaganja u projekte poduzetnika, posebice start-up ili scale-up tvrtki, u početnim ili ranim fazama razvoja i rasta visokotehnoloških poduzeća čiji se razvoj temelji na novim tehnologijama i inovacijama, istaknuto je na predstavljanju u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a, kojem je nazočio i resorni ministar Šime Erlić i potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska.

Sporazumom su stvoreni preduvjeti za pokretanje novog fonda rizičnog kapitala za ulaganje u hrvatske start-upove, a od navedenih 80 milijuna eura ministarstvo je 20 milijuna eura osiguralo iz prethodne financijske perspektive, dok se 60 milijuna eura odnosi na sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iz nove financijske perspektive, prenosi Hina.

Erlić je istaknuo da ovaj sporazum predstavlja nastavak dobre prakse i suradnje iz prethodne perspektive, kada je s 46 milijuna eura financiran instrument rizičnog kapitala putem kojeg je realizirano 140 investicija u startup-ove u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je tu riječ o ulaganjima koja generiraju nova zapošljavanja, ali i dodanu vrijednost u kontekstu novih tehnologija te ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj.

Pojasnio da je ovdje riječ o kompleksnim financijskim instrumentima za čiju provedbu su potrebna iskustva i kapaciteti financijskih institucija, u ovom slučaju EIF-a, koji će provesti postupak izbora upravitelja fondom.

EIF će tako u listopadu pozvati fondove da iskažu svoj interes za upravitelje fonda, konačni odabir kandidata bi trebao biti u trećem kvartalu iduće godine, a odabrat će se više fondova, vjerojatno dva do tri.

Tako, inicijalnih 80 milijuna eura će biti razdijeljeno na upravljanje odabranim fondovima, a oni moraju jamčiti da će privući privatne investicije u iznosu od minimalno 30 posto od dodijeljenog iznosa.

Stoga, minimalni iznos koji bi trebao biti osiguran za ulaganja u hrvatske start-upove doseže 100 milijuna eura, procjene su EIF-a, koji u cijeloj ovoj priči pruža pomoć u razvoju tržišta i umnažanju tih sredstava.

Czerwińska je ocijenila da će ulaganja koja se realiziraju putem ovog fonda imati značajan utjecaj na zelenu i digitalnu tranziciju hrvatskog gospodarstva, istaknuvši da će dostupna sredstva za hrvatske start-upove biti oko dvostruko veća u odnosu na prethodnu inicijativu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari