Unity Software otpušta 25 posto radnika

Pixabay.com
Videoigre, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tvrtka za razvoj softvera za video igre Unity Software, sa sjedištem u San Franciscu, SAD, želi otpustiti oko 25 posto svoje radne snage, ili 1.800 radnika, rekli su u regulatornoj dokumentaciji i internom memorandumu tvrtke. Nakon ove objave, dionice Unityja porasle su za gotovo pet posto u trgovanju izvan radnog vremena.

Ovo je najveći broj zaposlenika koji su ikada otpustili, objavio je Reuters, a očekuje se da će do kraja ožujka biti podijeljeni svi otkazi.

Iako Unity nije poznat izvan industrije igara, više od 1,1 milijuna kreatora igara oslanja se na njegov softver svaki mjesec, uključujući proizvođača popularnih igara kao što su “Pokemon Go”, “Beat Sabre” i “Hearthstone”.

Privremeni izvršni direktor tvrtke, Jim Whitehurst, najavio “resetiranje tvrtke” u studenom 2023. godine, a otkazi bi trebali biti dio tog plana. Prvi dio resetiranja tvrtke, uključivao je raskid ugovora s tvrtkom za vizualne efekte koju je osnovao redatelj “Gospodara prstenova”, zatvaranje ureda i dozvoljavanje zaposlenicima da rade od doma. Otpuštanja su nastavak procesa resetiranja.

“Smanjujemo broj stvari koje radimo kako bismo se usredotočili na našu osnovnu djelatnost i potaknuli naš dugoročni uspjeh i profitabilnost”, napisao je Whitehurst u dopisu svim zaposlenicima Unityja u ponedjeljak.

Iako Whitehurst nije naveo nikakve pojedinosti o nadolazećim strukturnim promjenama, glasnogovornik tvrtke potvrdio je da će doći do dodatnih promjena. Ovo je četvrti krug otpuštanja koje je tvrtka provela od srpnja 2022. godine.

Unity su prije gotovo dva desetljeća osnovala tri danska inženjera, a stekao je popularnost među programerima igara zbog svog “game enginea” koji olakšava razvoj i objavljivanje igara na različitim platformama. Također se koristi u drugim industrijama poput filmske i automobilske za 3D vizualizaciju i virtualnu stvarnost.

Nakon inicijalne javne ponude (IPO) 2020. godine, dionice Unityja dosegle su vrhunac od oko 200 dolara u studenom 2021., ali su prošle godine pale ispod 30 dolara. Nakon objava o resetiranju tvrtke, dionice su porasle za gotovo 40 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari