Unilever ukida 7.500 radnih mjesta i odvaja posao sa sladoledima

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/09294jfErmita_Paco_Manila_Buildings_Unilever_Avenues_Bridges_Landmarksfvf_01.jpg/2048px-09294jfErmita_Paco_Manila_Buildings_Unilever_Avenues_Bridges_Landmarksfvf_01.jpg
Zgrada Unilever-a, Foto: Wikimedia Commons/ Judgefloro

Unilever je priopćio da će ukinuti oko 7.500 radnih mjesta diljem svijeta, u sklopu opsežnog trogodišnjeg plana uštede. Grupacija je također rekla da će odvojiti svoj posao sa sladoledima koji uključuje brendove kao što su Wall’s, Ben & Jerry’s i Magnum.

Iz kompanije su poručili da će odmah početi implementirati promjene, a trebale bi biti dovršene do kraja 2025. godine. Ulagači su pozdravili plan, zbog čega su dionice Unilevera porasle za više od pet posto u ranom trgovanju.

Posao sa sladoledom je u procesu preseljenja u zaseban glavni ured u Amsterdamu, rekao je izvršni direktor Hein Schumacher. Sladoledi čine oko 16 posto Unileverove globalne prodaje, a u nekim zemljama doprinose i s trećinom ili 40 posto.

Smanjenje radnih mjesta, za koje je Unilever rekao da će najviše utjecati na uredsko osoblje, predstavlja više od pet posto njegove globalne radne snage, a ima ukupno 128.000 zaposlenika, prenosi BBC. Cilj kompanije je uštedjeti oko 800 milijuna eura u sljedeće tri godine.

Unilever je prošle godine od posla sa sladoledima ostvario globalnu prodaju u iznosu od 7,9 milijuna eura. Međutim, iz kompanije su rekli da je taj posao drugačiji od ostalih poslova kojima se kompanija bavi jer je više sezonski.

“Odvajanje sladoleda pomoći će u stvaranju jednostavnijeg, fokusiranijeg i učinkovitijeg Unilevera”, rekao je predsjednik tvrtke Ian Meakins.

U listopadu 2023. je Schumacher rekao da će se tvrtka usredotočiti na 30 ključnih marki koje čine 70 posto njezine prodaje, raditi na poboljšanju svoje bruto marže i neće poduzimati nikakve velike ili transformacijske akvizicije, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari