Njemačka je proizvela najviše sladoleda u EU

Foto: Freepik

U Europskoj uniji u 2022. godini proizvedeno je 3,2 milijarde litara sladoleda, što je pet posto više nego prethodne godine.

Najveći proizvođač bila je Njemačka, a najveći izvoznik sladoleda iz EU Francuska, objavila je europska statistička agencija Eurostat.

Njemačka je proizvela 620 milijuna litara sladoleda, a slijede Francuska s 591 milijunom litara i Italija s 571 milijunom.

Osim što je Njemačka bila najveći proizvođač, njezin je sladoled bio najjeftiniji s prosječnih 1,5 eura po litri. Prosječna cijena francuskog sladoleda bila je 1,9 eura, a talijanskog 2,3 eura po litri.

Sa sedam eura u prosjeku je bio najskuplji sladoled iz Austrije, a slijede ga Danska (4,4 eura po litri) i Finska (2,8 eura).

Zemlje EU prošle su godine u treće zemlje izvezle 250 milijuna kilograma sladoleda, ukupne vrijednosti 930 milijuna eura. Istodobno je uvoz iz zemalja izvan EU dosegnuo 61 milijun kilograma i koštao 203 milijuna eura.

U ukupnom izvozu Francuska sudjeluje s 21 posto, odnosno 53 milijuna kilograma, što je čini najvećim izvoznikom. Slijede Nizozemska (17 posto ukupnog izvoza), Italija (13 posto), Njemačka (11 posto) i Belgija s devet posto udjela u ukupnom europskom izvozu sladoleda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari