Hrvati više preferiraju avion ili brod od autobusa

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je ukupno prevezeno 22,8 milijuna putnika u drugom tromjesečju 2023. godine, što je u usporedbi s drugim tromjesečjem 2022. – pad za 11,8 posto. Pad u prijevozu putnika zamjetan je i u cestovnome linijskom prijevozu autobusima, za 29,3 posto. Porast su ostvarili hrvatski zračni prijevoznici, za 24,7 posto, te hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu, za 9,0 procenata. Željeznicom se, prema privremenim podacima, prevezlo 32,4 posto više putnika.

Polugodišnji pokazatelji ukazuju da je ukupno prevezeno 40,8 milijuna putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine pad za 0,6 posto. Podaci za cestovni linijski prijevoz putnika također pokazuju pad, za 16,2 posto. U željezničkom prijevozu ostvaren je porast za 37,8 posto, u zračnom prijevozu za 32,1 posto, a u pomorskome i obalnom prijevozu za 8,5 posto.

Dio podataka preuzetih sa https://podaci.dzs.hr/hr/

Ovi podaci, stoji u izvješću Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS), obuhvaćaju prevoznike odnosno koji imaju registrirane rute i adekvatne dozvole u skladu sa pozitivnim propisima u Hrvatskoj.

U porastu prijevoz roba avionom

U drugom tromjesečju 2023. godine ukupno je prevezeno 33,5 milijuna tona robe, što je u usporedbi s drugim tromjesečjem 2022. godine – pad za 3,8 posto. U padu je promet kod hrvatskih brodara u pomorskome i obalnom prijevozu, za 12,2 posto, kod prijevoznika teretnih vozila hrvatske registracije, za 3,6 posto, na unutarnjim vodnim putovima brodovima svih zastava, za 32,8 posto, te kod željezničkih prijevoznika, za 8,2 posto. Porast u prijevozu robe ostvarili su hrvatski zračni prijevoznici, za 14,9 posto. U cjevovodnom transportu također je ostvaren porast, za 18,8 procenata.

U prvih šest mjeseci, ukupno je prevezeno 62,4 milijuna tona robe, što je za 6,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Promet robe pao je u cestovnom prijevozu, za 3,3 posto, u pomorskome i obalnom prijevozu, za 26,0 posto, u željezničkom prijevozu, za 9,6 posto, te u prijevozu na unutarnjim vodnim putovima, za 45,0 posto. Porast je ostvaren u zračnom prijevozu, za 14,0 posto, te u cjevovodnom transportu, za 13,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari