Unicredit izvijestio o rekordnih 4,4 milijarde eura neto dobiti u prvom polugodištu

Pixabay.com
UniCredit Tower, Milano Foto: Pixabay.com

Talijanska banka Unicredit, vlasnica Zagrebačke banke, u prvoj polovini ove godine ostvarila je rekordnih 4,4 milijarde eura neto dobiti ili čak 91,5 posto više nego godinu ranije, a samo u drugom tromjesečju dobit je dosegnula 2,3 milijarde eura, izvijestio je izvršni direktor banke, Andrea Orcel, istaknuvši i da su u svim europskim regijama u kojima posluju imali izvrsne rezultate.

“UniCredit je ostvario najbolju prvu polovinu godine dosad i iznimnu neto dobit u drugom tromjesečju od 2,3 milijarde eura, što je povećanje od 14,9 posto na godišnjoj razini i deseto tromjesečje zaredom da je ostvaren rast profitabilnosti”, kazao je Orcel.

Neto prihodi banke, u drugom tromjesečju, prenosi Hina, dosegnuli su 5,9 milijardi eura, što je za 24,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihode je podupro rast neto kamatnog prihoda od 41,3 posto, na 3,5 milijarde eura, zahvaljujući prvenstveno višim kamatnim stopama. Operativni troškovi, pak, iznosili su 2,3 ​​milijarde eura, te su bili nepromijenjeni u odnosu na prvo tromjesečje i smanjeni za 1,2 posto na godišnjoj razini.

UniCredit je poboljšao svoje financijske smjernice za ovu godinu, te sada očekuje da će ostvariti neto prihod veći od 21,5 milijardi eura i neto dobit iznad 7,25 milijardi eura. Također, ove godine namjerava dioničarima raspodjeliti najmanje 6,5 milijardi eura. Očekuje se i da će neto dobit i raspodjela dioničarima za 2024. biti uglavnom u skladu s 2023. godinom, najavio je Orcel. “Unatoč neizvjesnosti globalnog političkog i ekonomskog okruženja, utjecaja inflacije i viših kamatnih stopa, to nije nas spriječilo da ostvarimo naše ciljeve, ustvari i da ih premašimo.”

“Program ‘Unicredit Unlocked’ za razdoblje 2022-2024. donosi rezultate, potvrđuje uspješnu transformaciju grupe, banka je potpuno drugačija nego prije dvije godine, dok je dionica Unicredita od početka godine imala najbolju izvedbu u sklopu indeksa talijanske burze FTSE MIB”, naveo je Orcel.

Podsjetimo, strateški plan banke, pod nazivom “Unicredit Unlocked” za razdoblje 2022-2024. godine, uključuje ulaganje 2,8 milijardi eura u digitalizaciju, znatan rast prihoda i dobiti, rast broja zaposlenih za 3.600 te povrat dioničarima najmanje 16 milijardi eura kroz dividende i otkup dionica.

Ujedno, 13 banaka u vlasništvu Unicredita, među kojima je i Zagrebačka banka, povezat će se u integriranu grupu kako bi ostvarili koristi od ekonomije razmjera. Orcel je, među ostalim, rekao i da je Unicredit ostvario izvrsne rezlutate u svim europskim regijama u kojima posluje.

U utorak je Zagrebačka banka, članica te talijanske grupacije, izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 217 milijuna eura, što je za čak 96 milijuna eura ili 79,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, porasli su i poslovni prihodi banke, za 86 milijuna eura ili 31,4 posto, na 360 milijuna eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari