Umjetna inteligencija preuzet će velik dio poslova u 61 posto američkih tvrtki

pixabay.com
Umjetna inteligencija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Čak 61 posto velikih američkih tvrtki iduće godine planira koristiti umjetnu inteligenciju za automatizaciju poslova koje su prethodno obavljali njihovi zaposlenici, pokazala je anketa provedena među direktorima financija.

Ti zadaci uključuju sve, od plaćanja dobavljačima i izdavanja faktura do financijskih izvješća, navodi se u istraživanju koje su proveli Sveučilište Duke i Banke saveznih pričuva Atlante i Richmonda.

Već ranije su se za dobar dio kreativnih zadataka oslanjali na ChatGPT i druge AI chatbotove, uključujući pisanje oglasa za posao i priopćenja za javnost, kao i rad na marketinškim kampanjama.

Glavni razlog za to su želja uprave tih kompanija da smanji troškove, poveća profit i učini svoje radnike produktivnijima.

“Ne možete voditi inovativnu tvrtku bez ozbiljnog razmatranja ovih tehnologija. Izlažete se riziku da budete zaostavljeni”, rekao je profesor financija Dukea John Graham, akademski direktor istraživanja, u telefonskom intervjuu za CNN.

Gotovo 60 posto svih anketiranih tvrtki, od čega 84 posto velikih, kazalo je kako su se tijekom prošle godine već oslanjali na softver, opremu ili tehnologiju, uključujući umjetnu inteligenciju, za automatizaciju poslova.

Istraživanje otkriva da AI za povećanje kvalitete proizvoda koristi 58 posto tvrtki, za povećanje proizvodnje 49, a za smanjenje troškova rada 47 posto.

U 33 posto slučajeva umjetna inteligencija već je zamijenila radnike.

Ipak, dio stručnjaka smatra da će AI uzrokovati masovne gubitke poslova, barem ne u skoroj budućnosti.

“Ne mislim da će biti puno gubitka poslova u ovoj godini. Kratkoročno gledano, ovo će se više odnositi na popunjavanje nekih rupa, eventualno i manje zapošljavanja, ali ne i otpuštanje”, smatra John Graham.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari