Poznavanje i korištenje umjetne inteligencije donosi 25 posto veću plaću

pixabay.com
Umjetna inteligencija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Poslovi koji traže vještine umjetne inteligencije donose značajno veće plaće od onih koji to ne zahtijevaju, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće PwC.

Oni su, piše CNN, proučavali oglase objavljene prošle godine za niz poslova, uključujući programere aplikacija, odvjetnike i računovođe.

Utvrđeno je da su plaće za poslove povezane s umjetnom inteligencijom bile u prosjeku 25 posto više u Sjedinjenim Državama nego za radna mjesta u istim sektorima koji nisu zahtijevali te vještine.

Razlike su bile posebno izražene u određenim profesijama: odvjetnici u Sjedinjenim Državama s vještinama umjetne inteligencije mogli su zaraditi 49 posto premije na plaću, a financijski analitičari 33 posto u usporedbi s radnicima na istim poslovima.

PwC-ovo izvješće temelji se na analizi više od 500 milijuna oglasa za posao u 15 zemalja Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

“Zemlje i sektori s velikom potražnjom za vještinama umjetne inteligencije imaju tendenciju davati veće premije na plaće, posebno ako postoji manjak kvalificiranih stručnjaka”, pojasnio je Mehdi Sahneh, viši ekonomist u PwC UK.

Izvješće je također pokazalo da produktivnost rada u industrijama koje su najviše izložene umjetnoj inteligenciji, odnosno onima u kojima se AI može lakše koristiti za obavljanje određenih zadataka, kao što su financijske usluge, raste 4,8 puta brže nego u drugim sektorima.

Tvrtka postaje produktivnija ako proizvodi istu količinu dobara ili usluga s manje osoblja ili s manjim brojem radnih sati. Veća produktivnost rada, zaključuje se u studiji PwC-a, ključni je pokretač višeg životnog standarda.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari