Ukupni prihodi HGK u 2023. godini 25,3 milijuna eura

HGK/PR
4. sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore, Zagreb, Foto: HGK/PR

U prošloj godini Hrvatska gospodarska komora (HGK) je realizirala ukupne prihode od 25,3 milijuna eura, dok su ukupni rashodi bili 23,5 milijuna eura.

Hrvatska gospodarska komora je u 2023. godini odnosno drugoj godini u kojoj je poslovala sukladno novom Zakonu o HGK, nastavila daljnju konsolidaciju poslovanja, fokusirajući aktivnosti na zastupanje i zagovaranje interesa svojih članica, rečeno je na 4. sjednici Skupštine HGK.

„Iza nas je izazovno razdoblje u kojem smo uz konsolidaciju vlastitog poslovanja ulagali značajne napore i pokretali brojne inicijative kako bi podržali poslovanje naših članica koje su se i same suočavale s brojnim izazovima – od nepovoljnog međunarodnog okruženja, zelene tranzicije, nedostatka radne snage pa do inflatornih pritisaka. Usprkos poteškoćama, možemo biti zadovoljni jer je Hrvatska trenutno jedna od zemalja s najvećim gospodarskim rastom u EU i među najuspješnijima u realizaciji Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, istaknuo je predsjednik HGK, Luka Burilović.

HGK je u ovom periodu, članicama isporučila više od 30 tisuća usluga, uputila 229 mišljenja, prijedloga i stava tijelima državne i lokalne vlasti, a kroz 333 edukacije, konferencije i radionice obuhvaćeno je gotovo 17.000 polaznika. Realizirala je nastupe na 30 sajmova na kojima je sudjelovalo 739 tvrtki te na temelju javnih ovlasti izdala više od 29.000 dokumenata, priopćeno je iz HGK.

U nadolazećem razdoblju, HGK će nastaviti aktivno sudjelovati u pripremama za ulazak u OECD 2026. godine, rješavati nedostatak radne snage i priprema za višegodišnji financijski okvir EU. Hrvatska se postupno treba pripremiti i za razdoblje kada će dostići 80 posto i više razvijenosti standarda EU.

HGK/PR
Skupština HGK, Zagreb, Foto: HGK/PR

„Do kraja desetljeća možemo očekivati manji priljev bespovratnih sredstava, a kada dovršimo neke od ključnih infrastrukturnih projekata poput modernizacije željezničke mreže, potrebno je više ulagati u znanost, istraživanja i razvoj. Poticati gospodarske grane koje mogu biti konkurentne na međunarodnom tržištu i općenito, jačati izvoz i prepoznatljivost hrvatskih proizvoda. U tome će gospodarstvenici i Vlada imati snažnu podršku HGK. Želimo i nadalje biti pouzdan partner, ponekad i kritičar, ali u svakom slučaju konstruktivni dionik koji doprinosi stvaranju pozitivnog okruženja i konkurentnog gospodarstva“, poručio je Burilović na sjednici Skupštine.

U skladu s usvojenim Programom rada za 2023. godinu, HGK je svoje aktivnosti uspješno realizirala kroz strateške teme: održivost, zelena i digitalna tranzicija, internacionalizacija, budućnost poslova i radne snage te  opskrba i kvaliteta hrane.

6 Odgovora

  1. Pa ovo je smijesno! Ja ne razumijem uopce ni njihovu funkciju, pa odkake im tolike pare?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari