Udruženje američkih pisaca podiže tužbu zbog umjetne inteligencije

pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu.

Skupina književnika, među kojima su i velikani poput Johna Grishama, Georgea Saundersa, Georgea R.R. Martina i Elin Hilderbrand, tvrdi kako je spomenuta tvrtka prekršila autorska prava korištenjem njihovih knjiga za treniranje svog popularnog ChatGPT chatbota.

“Uspjeh i profitabilnost OpenAI-ja zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne riječi dopuštenja ili trunke naknade vlasnicima tih prava”, stoji u pojašnjenju tužbe.

Ista je podnesena Okružnom sudu za južni okrug New Yorka, a u njoj stoji i da je OpenAI priznao kako koristi materijal zaštićen autorskim pravima za obučavanje ChatGPT-ja.

Uz to, ChatGPT može proizvesti sažetke knjiga koji uključuju detalje nedostupne u recenzijama ili bilo gdje na internetu, po čemu podnositelji tužbe zaključuju da su njihova djela u program učitavana u cijelosti.

Glasnogovornik OpenAI-ja odbacio je takve tvrdnje istaknuvši da poštuju prava autora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari