U.S. Steel prihvatio japansku ponudu unatoč protivljenju Bijele kuće

Tvornica čelika, Foto: Kateryna Babaieva/Pexels

Dioničari američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14,9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, unatoč protivljenju Bijele kuće i kritikama sindikata.

Oko 98 posto dioničara U.S. Steela prihvatilo je Nipponovu ponudu iz prosinca prema kojoj bi trebali dobiti 55 dolara po dionici, znatno više od njezine tadašnje burzovne cijene.

Prije mjesec dana, podsjeća Hina, predsjednik Joe Biden blokirao je ponudu japanske kompanije, istaknuvši kako U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu.

U prosincu je pak Bijela kuća ocijenila da predložena akvizicija zaslužuje “ozbiljnu provjeru” zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost.

Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja.

Prihvaćanje iste na skupštini dioničara oštro je kritizirao i sindikat United Steelworkers, strahujući od mogućeg gubitka radnih mjesta.

“Ne čudi nas što su dioničari odlučili unovčiti i prodati zaposlenike i umirovljenike legendarne američke tvrtke”, priopćio je sindikat.

Kako bi umanjio strah od potencijalnog gubitka radnih mjesta, Nippon je poručio da, uz određene uvjete, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do rujna 2026. godine.

Dodali su i da će premjestiti sjedište kompanije u Pittsburgh.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari