U prvom tromjesečju stagnirao prihod Deutsche Telekoma

Wikimedia Commons
Deutsche Telekom, Foto: Wikimedia Commons

Prihod Deutsche Telekoma stagnirao je u prvom tromjesečju pod pritiskom nepovoljnih valutnih tečajeva i slabijih rezultata u poslovanju s telekomunikacijskom opremom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neto prihod iznosio je u razdoblju od siječnja do ožujka 2024. 27,9 milijardi eura i zadržao se na razini početka prošle godine. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja te kupnja imovine uvećan je za 1,6 posto, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna.

U Europi neto prihod porastao je za 6,3 posto, na 2,96 milijardi eura. U SAD-u smanjio se pak za 1,4 posto, na 18 milijardi eura, u prvom redu zbog negativnog utjecaja valutnih tečajeva, ali i slabijih rezultata u prodaji i najmu telekomunikacijske opreme.

Prilagođena dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina (EBITDA AL), porasla je na razini grupe za 5,8 posto, na 10,5 milijardi eura.

Kompanija je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključila s neto dobiti od 1,98 milijardi eura, manjom za 87,1 posto nego na početku 2023. Oštar pad odražava visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini zbog prodaje većinskog udjela u poslovanju s odašiljačima u Njemačkoj i Austriji. Kada se isključe jednokratne stavke, neto dobit iznosila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,24 milijarde eura i veća je za 14,2 posto nego na početku prošle godine.

U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju poslovali su s neto gubitkom zbog otpisa u preostalom, vlasničkom udjelu od 49 posto u poslovanju s odašiljačima GD Towers, prenosi Hina.

U srpnju 2022. Deutsche Telekom odlučio je prodati udio od 51 posto u GD Towersu američkim investicijskim tvrtkama DigitalBridge i Brookfield, a transakcija je zaključena početkom veljače prošle godine.

Kada se isključe troškovi mobilnog spektra, kapitalna potrošnja smanjena je u prvom tromjesečju 2024. za 2,1 posto, na 4,7 milijardi eura. Udio inozemnih podružnica u neto prihodu manji je za 1,5 postotnih bodova nego na početku prošle godine, pao je 75,9 posto, uz pad ukupnog prihoda u poslovanju u SAD-u od 1,4 posto.

Uprava je potvrdila da u ovoj godini očekuje otprilike šest posto veću EBITDA AL, od oko 42,9 milijardi eura. Ponovili su i da bi slobodni novčani tok, prije najamnina, trebao porasti oko 16 posto, na oko 18,9 milijardi eura.

22 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari