U prvom tromjesečju 2023. ostvaren porast prometa u većim trajektnim lukama

Val Grupa
Luka Ploče, Foto: Val Grupa

U prva tri mjeseca ove godine ukrcano je i iskrcano 3,3 milijuna putnika u hrvatskim morskim lukama, što je za 8,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), na trajektima i putničkim brodovima u istom razdoblju prevezena su 3,2 milijuna putnika. To je za 8,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Porast prometa putnika ostvaren je u svim većim trajektnim lukama, dok se na brodove ukrcalo i iskrcalo 14 posto više osobnih vozila i 17,4 posto više autobusa u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine.

U prvom tromjesečju 2024. od ukupnog broja putnika u morskim lukama njih 20.000 iskrcano je s kruzera, a obišli su, među ostalim, luke Dubrovnik, Split i Šibenik. To je porast od 154,1 posto na godišnjoj razini.

Istodobno, ukupan promet robe iznosio je 4,4 milijuna tona, za 24,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2023.

Iz DZS-a navode da je do toga došlo zbog pada prometa tekućeg tereta, za 36,4 posto i prometa suhe rasute robe, za 24,1 posto na godišnjoj razini.

S druge strane, tone robe u kontejnerima ostvarile su porast za 2,7 posto.

U Hrvatskoj pet luka ostvaruje 92 posto ukupnog prometa robe, a pad prometa zabilježen je u tri – Ploče, Omišalj i Rijeka.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari