U prvih pet mjeseci hrvatski izvoz veći za 0,8 posto

Pixabay.com
Robna razmjena, Foto: Pixabay.com

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza od siječnja do svibnja 2024. godine iznosila je 9,7 milijardi eura, što je 0,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz porastao za 3,4 posto, na 17,3 milijarde eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 7,6 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 55,8 posto. U prvih pet mjeseci prošle godine, pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 57,3 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice Europske unije u prvih pet mjeseci ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od 6,3 milijarde eura ili 4,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. 

Vrijednost uvezene robe iz članica EU porasla je za osam posto, na 13,8 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje koje nisu dio EU također registrira rast od 12,2 posto, na 3,3 milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 11,6 posto, na 3,5 milijardi eura.

DZS je danas objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva četiri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. porastao za 0,1 posto, na 7,7 milijardi eura, a uvoz za 3,7 posto, na 13,7 milijardi eura. 

Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca ove godine je iznosio gotovo šest milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,1 posto.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari