Promet od uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj raste i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Pixabay.com
Kurirske i dostavne usluge u porastu, Foto: Pixabay.com

Promet od uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj je u travnju porastao i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, pokazali su u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s ožujkom, riječ je o porastu od 1,4 posto, najviše u poštanskim i kurirskim djelatnostima za 28,4 posto, promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta za 7,3 te pravnim i računovodstvenim djelatnostima, gdje je iznosio 6,7 posto.

S druge strane, najveći pad prometa od 16,8 posto može se uočiti u proizvodnji filmova, videofilmova i televizijskog programa te djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, nakon čega slijedi zračni prijevoz s padom od 7,1 te smještaj od 3,8 posto.

Podaci DZS-a otkrivaju i da je ukupan kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini veći je za 9,2 posto.

Najveći porast prometa od 21,6 posto pritom je zabilježen u promidžbi i istraživanju tržišta, poštanskim i kurirskim djelatnostima, gdje je iznosio 19,9 posto te Zaštitnim i istražnim djelatnostima za 19,5 posto.

Vodeni prijevoz djelatnost je gdje je primijećen najveći pad od 21 posto, a slijede proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa s 12,5 i Zračni prijevoz s 10,4 posto.

Promatrajući prva četiri mjeseca, promet od uslužnih djelatnosti porastao je za 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

18 Odgovora

  1. Usluge, ugostiteljstvo i turizam su najbrze rastuce grane odnosno prati ih vjeciti rast

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari