U prvih devet mjeseci ove godine prevezeno 64 milijuna putnika i 96,7 milijuna tona robe

Foto: Quintin Gellar/Pexels

U trećem tromjesečju ove godine ukupno je prevezeno 24 milijuna putnika, što u usporedbi s istim razdobljem lani predstavlja porast od 5,2 posto, pokazali su u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Porast u prijevozu putnika vidljiv je u cestovnome linijskom prijevozu autobusima, za 1,1 posto, a ostvarili su ga i hrvatski zračni prijevoznici (6,9 posto) te brodari u pomorskome i obalnom prijevozu (2,4 posto).

Željeznicom se, prema privremenim podacima, prevezlo 18,3 posto više putnika.

U prvih devet mjeseci, pak, ukupno je prevezeno 64,9 milijuna putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine porast od 1,5 posto.

Gledano po kategorijama, u željezničkom prijevozu ostvaren je porast za 31,1 posto, u zračnom prijevozu 19,1, a u pomorskom i obalnom prijevozu za 4,8 posto. U prijevozu autobusima, međutim, zabilježen je pad od 11,6 posto.

U trećem tromjesečju prevezeno je 34,3 milijuna tona robe, odnosno 12,3 posto više, a porast je zabilježen i u pomorskom i obalnom prijevozu (23,4 posto), kao i kod prijevoznika teretnih vozila hrvatske registracije (16,8 posto).

Pad u ovoj kategoriji vidljiv je u hrvatskom zračnom prijevozu (8,5 posto), na unutarnjim vodnim putovima, na brodovima svih zastava (26,3 posto) te u željezničkom prijevozu za 10 posto.

Od siječnja do rujna ukupno je prevezeno 96,7 milijuna tona robe, što je za 0,3 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari