U ožujku izdano 1.108 građevinskih dozvola: Ovaj sektor je vrlo bitan za Hrvatsku

Pixabay.com/Pexels
Građevina, ilustracija, Foto: Pixabay.com/Pexels

U Hrvatskoj je u ožujku 2024. godinu izdano 1.108 građevinskih dozvola, što je za 8,5 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, no iako je broj građevinskih dozvola manji kvadratura stanova je veća, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u prvom tromjesečju 2024. bio je manji za 6,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

U ožujku je prema vrsti građevina za zgrade izdano 84,3 posto dozvola, a za ostale građevine 15,7 posto dozvola. Prema vrsti radova, za novogradnju je izdano 81,2 posto dozvola, dok je ostatak za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u ožujku 2024. godine, predviđeno je građenje 1.977 stanova s prosječnom površinom od 91,2 četvornih metara.

Gradnja ovih stanova mogla bi pozitivno utjecati na tržište nekretnina. Martina Naletilić, licencirana agentica iz agencije Sky nekretnine, rekla nam je da već duže vrijeme potražnja za nekretninama premašuje ponudu, osobito u novogradnji.

Građevinske dozvole u porastu, ilustracija Foto: Pixabay.com
Građevinski radovi, Foto: Pixabay.com

Koliko je građevinski sektor bitan za Hrvatsku pokazuje i činjenica da upravo on čini šest posto našeg BDP-a, kazao je Tonči Glavinić, v.d. ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na konferenciji “Sigurno gradilište” u ožujku 2024.

“Danas nešto više od šest posto BDP-a Hrvatske čini građevinski sektor, stoga možemo zaključiti da je investicijska klima u graditeljstvu itekako pozitivna. Imamo veliki broj gradilišta, bilo kroz obnovu zgrada oštećenih potresom, što privatnih što javnih, ili kroz ostale investicije. Samo u obnovi u ovom trenutku otvoreno je preko 1.600 gradilišta te je osim kvalitetne gradnje potrebno osigurati i visoki standard sigurnosti na radu”, izjavio je tada Glavinić.

Podsjećamo, u veljači ove godine je na mjesečnoj razini porasla građevinska proizvodnja za 1,8 posto i u europodručju i u Europskoj uniji, prema procjenama Eurostata. Na godišnjoj razini je pala za 0,4 posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU.

Sektor građevinarstva trenutačno imala dosta problema, a većina stručnjaka iz građevinske industrije nam je rekla da je najveći problem nedostatak kvalitetne radne snage. Ipak, optimistično gledaju na godinu koja je pred nama.

35 Odgovora

  1. Čini mi se da je to sektor koji najviše diže BDP u trenutnoj domaćoj strukturi gospodarstva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari