Proizvodnja u građevinarstvu porasla je za 1,8 posto i u europodručju i u EU

Gradnja, ilustracija, Foto: Freepik.com/WangXiNa

U veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem 2024. desezonirana proizvodnja u građevinarstvu porasla je za 1,8 posto i u europodručju i u EU, prema prvim procjenama Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

U siječnju 2024. proizvodnja u građevinarstvu porasla je za 0,2 posto u eurozoni i pala za 1,2 posto u EU.

U veljači 2024. u usporedbi s veljačom 2023. proizvodnja u građevinarstvu smanjena je za 0,4 posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU.

Mjesečna usporedba po građevinskom sektoru i po državama članicama

U eurozoni u veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem 2024. proizvodnja u građevinarstvu povećana je za 3,5 posto za izgradnju zgrada, povećana je za 4,1 posto za niskogradnju, za specijalizirane građevinske djelatnosti povećana je pak za 1,7 posto.

U EU proizvodnja u građevinarstvu povećana za 3,4 posto za izgradnju zgrada, povećana je za 3,6 posto za niskogradnju, za specijalizirane građevinske djelatnosti povećana hje 1,3 posto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci najveći mjesečni porast proizvodnje u građevinarstvu zabilježen je u Austriji (+9,3 posto), Njemačkoj (+7,9 posto) i Sloveniji (+6,3 posto). Najveći pad zabilježen je u Mađarskoj (-8,5 posto), Francuskoj (-2,1 posto) i Švedskoj (-0,9 posto).

Za Hrvatsku nisu stigli podaci za veljaču, dok raniji mjeseci pokazuju lagani rast, u siječnju za 1,8 posto.

Rast građevinarstva, izvor Eurostat

Godišnja usporedba po građevinskom sektoru i po državi članici

U eurozoni u veljači 2024. u usporedbi s veljačom 2023. proizvodnja u građevinarstvu smanjena je za 2,5 posto za izgradnju zgrada, povećana je za 4,9 posto za niskogradnju, specijalizirane građevinske djelatnosti smanjene su pak za 0,1 posto.

U EU proizvodnja u građevinarstvu smanjena je za 2,8 posto za izgradnju zgrada, povećana je za 4,2 posto za niskogradnju, specijalizirane građevinske djelatnosti smanjene su pak za 0,5 posto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu zabilježen je u Nizozemskoj (-12,9 posto), Finskoj (-6,9 posto) i Austriji (-5,9 posto). Najveći porast zabilježen je u Španjolskoj (+8,3 posto), Portugalu (+4,4 posto) i Češkoj (+3,7 posto).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari