U Međimurju trenutno 6,5 posto stranih radnika

Freepik.com
Industrijski proizvodi, Foto: Freepik.com/Ilustracija

U ovom trenutku u Međimurskoj županiji aktivna su 2.874 strana radnika, a budući da je trenutno 43 tisuće radno aktivnih stanovnika, udio stranih radnika u međimurskom gospodarstvu je 6,5 posto, rekao je župan Matija Posavec.

Situacija na tržištu rada bila je jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Međimurske županije koja, naglasio je župan odgovarajući na pitanja novinara, prati kretanja na tržištu rada i u suradnji s HZZ-om i PU međimurskom redovito traži podatke o brojevima stranih radnika koji su na području županije.

„Prema aktualnim podacima koje možemo promatrati za 2023. godinu, Policijska uprava međimurska ukupno je izdala 5.123 radne dozvole, a poništila je njih 2.249, tako da su u ovom trenutku aktivna 2.874 strana radnika, s time da nije nužno da ti radnici jesu na području Međimurske županije“, kazao je Posavec.

Dodao je da je u Međimurju trenutno 43 tisuće radno aktivnih stanovnika, prenosi Hina, što znači da je udio stranih radnika 6,5 posto.

„Mahom je riječ o metaloprerađivačkoj industriji koja dominira te o građevinarstvu i malo manje u ostalim gospodarskim granama, a najviše stranih radnika je s Filipina te iz Nepala i BiH“, izjavio je Posavec.

Elvis Novak, predsjednik GSV-a, kaže da dolazak stranih radnika se ne može spriječiti ako gospodarstvu nedostaje radnika.

Ako nema drugih mogućnosti, ako za gospodarstvo fali radne snage, nažalost mi to ne možemo spriječiti, međutim bilo bi puno bolje da plaće u Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti u Europu u potrazi za poslom“, rekao je Novak.

Ivan Senčar, dopredsjednik GSV-a u ime Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je da će ovaj put biti teško popratiti povećanja plaća kakva su nastupila u javnom sektoru.

„U nekim gospodarskim granama nemoguće je pratiti takav rast plaća. Naime, porezna reforma koja je napravljena ipak je nedostatna da bi poduzetnici mogli napraviti takav potez u svim granama djelatnosti“, rekao je Senčar.

Istaknuo je kako su sindikati upozoravali na brojne probleme, među ostalim i na PDV, koji je, prema njihovu mišljenju, jedan od najvećih krivaca što plaće ne mogu biti veće.

Dopredsjednik GSV-a je i zamjenik župana Josip Grivec (HUP) od kojeg su novinari tražili objašnjenje vezano uz agencije koje uvoze radnike te ih iznajmljuju poslodavcima za izvjesne svote, a zanimalo ih je o kojim je iznosima riječ.

„Mi o tome nemamo podataka, ali bi institucije o tome trebale voditi brigu, kako bi to bilo što kvalitetnije i u interesu radnika, ali i poslodavaca. I nitko ne bi trebao na tome zarađivati“, poručio je Grivec.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari