U Hrvatskoj se dodjeljuje graditeljski Oscar

skup, foto: PR

U hotelu Croatia u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera u Cavtatu održava se 9. Sabor hrvatskih graditelja (od 21. do 24. travnja 2024. godine).

Četverodnevni skup koji se održava svake četiri godine okupio je eminentne graditelje iz zemlje i inozemstva kako bi ocijenili stanje graditeljstva, predstavili značajne projekte, zanimljiva inženjerska rješenja i inovacije iz svih područja graditeljstva.

U Hrvatskoj je vrijednost radova u sektoru građevinarstva u 2023. godini iznosila 7 milijardi eura, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić u svom pozdravnom govoru.

Osvrnuo se i na temu 9. Sabora “Izvrsnost graditeljstva” te se zahvalio građevinskim stručnjacima što se zahvaljujući njima Hrvatska Vlada odlučila dugoročnijem i kvalitetnijem pristupu post potresnoj obnovi kroz sadašnji koncept visokopotresnog standarda i konstrukcijske obnove koji koncept je nešto sporiji i skuplji, ali dugoročno gledajući sigurniji i kvalitetniji. Ministar je također naglasio značaj održivog graditeljstva i energetske obnove zgrada, za koju je iz nacionalnih i europskih sredstava osigurano oko 3 milijarde eura.

Ocjena stanja u graditeljstvu i njegova uloga
 
Tijekom četverodnevnog skupa ocijenit će se stanje u graditeljstvu i njegova uloga u razvitku hrvatskog gospodarstva, raspravljati o graditeljskoj izvrsnosti kao poticatelju razvoja i načinu na koji ono utječe na borbu protiv gospodarskih oscilacija te kritički razmotriti ostvarivanje dosadašnjih i budućih zadaća.
 
„Održivo graditeljstvo postalo je prioritet suvremene graditeljske izvrsnosti i održivosti gospodarstva, a primjena elemenata takvog graditeljstva postaje sve veći pokazatelj podizanja opće društvene i stručne svijesti o tome što ostavljamo budućim naraštajima.“, poručeno je sa skupa.
 
Sudionici će također imati priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz Poljske, osobito u kontekstu korištenja EU fondova.

Na Saboru će se dodijeliti i „graditeljski Oscar“ za životno djelo, a otvoriti će se i nova sekcija za studente i mlade inženjere, gdje će biti predstavljene teme i projekti na kojima rade tijekom svog obrazovanja, čime se nastoji potaknuti uključivanje novih generacija u graditeljsku struku, poručili su organizatori. 

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari