Tvrtka Precision nadmašila Muska, implantirano 4.096 elektroda u ljudski mozak

Mozak, ilustracija. Foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels

Tvrtka Precision Neuroscience objavila je da je postavila novi svjetski rekord u broju elektroda umetnutih u mozak žive osobe, njih 4.096, nadmašivši prethodnih 2.048 postavljenih prošle godine, naveli su u priopćenju.

Veliki broj elektroda omogućuje neuroznanstvenicima mapiranje aktivnosti neurona u rezoluciji bez presedana, što će im u konačnici pomoći da bolje dekodiraju i pretvaraju misli u namjeravane radnje.

Precision, kao i mnogi njegovi konkurenti, ima preliminarni cilj korištenja svog moždano-računalnog sučelja (BCI) za vraćanje govora i pokreta kod pacijenata, posebno onih koji su pretrpjeli moždani udar ili ozljedu leđne moždine.

Ali Precision se, navode američki mediji, izdvaja od svojih konkurenata zbog značajnog odvajanja od jedne od najistaknutijih BCI kompanija, Neuralinka, u vlasništvu Elona Muska.

Precision je osnovao neurokirurg i inženjer Ben Rapoport, koji je također bio suosnivač Neuralinka 2016. godine.

Rapoport je kasnije napustio tvrtku i 2021. pokrenuo konkurentski Precision s trojicom kolega, od kojih su dvojica također bila uključena u Neuralink.

U epizodi The Wall Street Journal podcasta početkom svibnja, sugerirao je kako je napustio Neuralink zbog zabrinutosti za sigurnost izazvanu korištenje invazivnijih BCI implantanata te tvrtke.

Rapoport, naime, tvrdi kako je u ranim danima razvoja BCI-ja postojala ideja da je, ne bi li se izvukli podaci, potrebno prodrijeti u mozak sićušnim igličastim elektrodama.

“Oni međutim uzrokuju određeno oštećenje mozga. Smatrao sam da je moguće izvući podatke bogate informacijama iz mozga bez ikakve štete”, kazao je.

Trenutni Neuralinkov BCI uređaj sadrži 1.024 elektrode preko 64 žice tanje od dlake koje kirurški robot ugrađuje u mozak. Kod prvog pacijenta kojem je ugrađen implantat, žice su umetnute tri do pet milimetara u moždano tkivo.

No, 85 posto tih žica povuklo se iz pacijentova mozga u tjednima nakon operacije, a neke od elektroda su isključene zbog pomaka. Neuralink navodno planira implantirati žice dublje, čak osam milimetara, u svog idućeg pacijenta. Uprava za hranu i lijekove navodno je dala zeleno svjetlo za tu operaciju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari