Muskov Neuralink traži nove ‘pokusne kuniće’ za ugradnju moždanog čipa

Mozak, ilustracija. Foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels

Neuralink, startup Elona Muska koji je paraliziranom pacijentu ugradio moždani implantant, putem X-a je uputio poziv za nove sudionike ispitivanja i testiranja te revolucionarnu tehnologiju.

Poziv dolazi pet mjeseci nakon što je Neuralink ugradio moždani čip 30-godišnjem Nolandu Arbaughu, i samo desetak dana nakon što je kompanija priznala da se njegov implantat susreo s neočekivanim problemima.

Iz Neuralinka su objasnili da su se niti koje povezuju čip s Arbaughovim mozgom povukle, uzrokujući probleme s performansama, iako je tvrtka u međuvremenu objavila kako je napravila prilagodbe ne bi li poboljšala njegove funkcije.

Arbaugh kaže da mu je implantat, koji mu omogućuje da kontrolira računalni miš svojim mozgom, promijenio život. Arbaugh je kvadriplegičar od 2016. godine kada je doživio nesreću tijekom ronjenja.

“Sretan sam biti dio nečega za što vjerujem da je monumentalno. Ovo je sljedeći korak naprijed u pružanju pomoći osobama s paralizom”, kazao je u intervju prošloga tjedna.

Sada Neuralink traži još ljudi poput Arbaugha da testiraju spomenuti moždani čip.

“Ako imate kvadriplegiju i želite istražiti nove načine upravljanja svojim računalom, pozivamo vas da sudjelujete u našem kliničkom ispitivanju”, objavila je tvrtka na X-u.

U konačnici, ambicija Muskovog startupa je koristiti implantate za povezivanje ljudskih mozgova s ​​računalima kako bi se pomoglo, na primjer, paraliziranim ljudima da kontroliraju pametne telefone ili slijepcima da vrate vid.

Implantat tvrtke, podsjeća CNN, skupljao bi električne signale koje šalje mozak i tumačio ih kao radnje.

3 Odgovora

  1. Kako je Einstein rekao Oppenheimeru : “Zapamti, to neće biti za tebe…To će biti za njih”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari