Elon Musk: Pacijent s ugrađenim Neurolink čipom mislima pokreće miša

Mozak, ilustracija, Foto: Meo/Pexels

Pacijent kojemu je u mozak ugrađen Neuralinkov bežićni čip u potpunosti oporavio i može upravljati računalnim mišem koristeći samo svoje misli, objavio je osnivač tog startupa Elon Musk.

“Dobro napreduje i čini se da se pacijent potpuno oporavio, bez ikakvih nuspojava. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo razmišljajući”, pohvalio se Musk na platformi X.

Neuralink Reutersu nije želio otkrivati nikakve dodatne detalje, dok se Musk našalio kako trenutno od svog pacijenta pokušavaju dobiti “što više klikova mišem”.

Tvrtka je prošlog mjeseca uspješno ugradila čip u mozak svog prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u rujnu dobila sva potrebna odobrenja.

Za kirurško postavljanje implantata u područje mozga koje kontrolira kretanje koriste posebnog robota, a pokaže li se uspješnom, ta bi tehnologija mogla pomoći u borbi protiv paralize i brojnih neuroloških problema.

Neuralink, koji je prošle godine bio procijenjen na oko pet milijardi dolara, suočio se s opetovanim pozivima na preispitivanje svojih sigurnosnih protokola.

Reuters je tako prošlog mjeseca izvijestio da je tvrtka kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva prometa u vezi s kretanjem opasnih materijala.

8 Odgovora

  1. O Boze… ko zna sto su sve napravili pa nisu ni rekli nego samo pustili da se krece medu nama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari