Neuralink u problemima – pokvarili se dijelovi čipa ugrađenog u ljudski mozak

Mozak, ilustracija, Foto: Meo/Pexels

Startup Elona Muska Neuralink objavio je da se dio njegovog moždanog implantata pokvario nakon što je prvi put ugrađen u ljudski mozak.

Neuralink je izgradio sučelje mozak-računalo, piše CNBC, koje bi moglo pomoći pacijentima s paralizom da kontroliraju vanjsku tehnologiju koristeći samo svoj um.

Sustav, nazvan Link, bilježi neuronske signale pomoću 1024 elektrode preko 64 “niti” koje su tanje od ljudske vlasi, navodi se na njihovim stranicama.

U siječnju su implantirali uređaj u 29-godišnjeg pacijenta Nolanda Arbaugha u sklopu testiranja njegove sigurnosti.

Tvrtka je u ožujku uživo emitirala video koji prikazuje Arbaugha dok koristi taj uređaj, nakon čega su u jednom blogu istaknuli i da je operacija prošla “izuzetno dobro”.

U tjednima nakon toga, međutim, brojne “niti” su se povukle iz Arbaughovog mozga, zbog čega je bilo manje učinkovitih elektroda, što ih je onemogućilo u mjerenju brzine i točnosti Linka.

Usprkos tome, iz tvrtke se doznaje da ga pacijent i dalje koristi oko osam sati dnevno, a vikendom i duže od toga.

CNBC je na kraju teksta zaključio kako je pred Neuralinkom još dugačak put te brojna testiranja sigurnosti i učinkovitosti prije nego što dobije odobrenje za komercijalizaciju svoje tehnologije od američke Uprave za hranu i lijekove.

8 Odgovora

  1. Zanimljivo, ali mogla bi se pokrenut istrazivanja i za cesce bolesti koje se mogu izlijecit umjesto da uzimaju pare na lijekove. Ko zna kolko ce i ovo kostat ako se usavrsi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari