Teslina tvornica ponovno počinje s radom, nakon napada ekoterorista

Pexels.com
Tesla vozilo, Foto: Pexels.com/Jérémy Glineur

Proizvodnja u Teslinoj tvornici u blizini Berlina postupno se nastavlja, nakon što je tvornica ponovno priključena na električnu mrežu. Bila je zatvorena tjedan dana zbog podmetnutog požara na dalekovodu.

“Opskrba strujom je uspostavljena”, rekli su iz njemačke energetske mreže E.DIS. Sada bi se proizvodnja u tvornici trebala postupno povećavati, prenosi CNN. Još nije poznato kada će se u potpunosti nastaviti proizvodnja.

Skupina krajnje ljevičarskih aktivista, koji sebe nazivaju Volcano Group, tvrdi da stoji iza podmetanja požara koji je početkom prošlog tjedna prekinuo opskrbu električnom energijom tvornice Tesla.

“Ovo su ili najgluplji ekoteroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve. Zaustavljanje proizvodnje električnih vozila umjesto vozila na fosilna goriva je ekstremna glupost”, uzvratio je Musk na društvenoj mreži X.

Tesla je prvotno očekivao da će tvornica biti zatvorena do kraja ovog tjedna. Iako su počeli s radom ranije, prekid bi mogao biti skup za tvrtku Elona Muska.

Ogromna tvornica, koja se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od njemačkog glavnog grada, može proizvesti 375.000 električnih vozila godišnje.

Cijene u Njemačkoj za vozila Model Y, jedine automobile proizvedene u toj tvornici, počinju od 44.990 eura. To znači da tjedan dana proizvodnje vrijedi oko 324 milijuna eura za Teslu.

Prošle godine tvrtka je podnijela zahtjev za povećanje proizvodnog kapaciteta tvornice na milijun električnih vozila godišnje, što bi je učinilo najvećom tvornicom automobila u Europi. No, u veljači 2024. lokalni stanovnici su glasovali protiv prijedloga da se iskrči dovoljno šume kako bi Tesla mogao proširiti tvornicu.

Ranije ove godine, proizvođač automobila rekao je da će zaustaviti većinu proizvodnje u tvornici u Berlinu na dva tjedna jer su napadi na kontejnerske brodove u Crvenom moru odgodili isporuku određenih dijelova za automobile.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari