Tesla pod istragom zbog sumnje u obmanjivanje ulagača i potrošača

Pixabay.com
Tesla, Foto: Pixabay.com

Američki tužitelji ispituju je li Tesla počinio prijevaru s vrijednosnim papirima dovodeći ulagače i potrošače u zabludu o mogućnostima samoupravljanja električnih vozila, otkrile su Reutersu tri osobe upoznate s tim pitanjem.

Teslini Autopilot i Full Self-Driving sustavi pomažu pri upravljanju, kočenju i promjenama trake – ali nisu potpuno autonomni. Iako su iz tvrtke upozoravali vozače da budu spremni preuzeti vožnju, Ministarstvo pravosuđa ispituje druge izjave članova uprave Tesle te izvršnog direktora Elona Muska u kojima se sugerira da automobili mogu voziti bez ikakve ljudske pomoći.

Američki regulatori zasebno su istražili stotine nesreća, uključujući i one sa smrtnim ishodom, koje su se dogodile u Teslinim vozilima s uključenim autopilotom, što je rezultiralo njihovim masovnim povlačenjem.

Reuters je ekskluzivno izvijestio o američkoj kaznenoj istrazi protiv Tesle još u listopadu 2022. godine, čemu je sada pridodao i saznanja o specifičnoj kaznenoj odgovornosti koju ispituju savezni tužitelji.

Istražitelji, naime, istražuju je li Tesla počinio prijevaru u međudržavnim komunikacijama, obmanjujući potrošače o svojim sustavima pomoći vozaču, rekli su izvori.

Također ispituju i jesu li počinili prijevaru s vrijednosnim papirima varajući ulagače prilikomn predstavljanja performansi spomenutih sustava.

Istraga bi mogla rezultirati kaznenim prijavama, građanskim sankcijama ili nepostupanjem.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari