Švicarska komisija za tržišno natjecanje nadzire UBS banku

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/UBS_AG_building_at_Paradeplatz_6%2C_Z%C3%BCrich%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29.jpg/2048px-UBS_AG_building_at_Paradeplatz_6%2C_Z%C3%BCrich%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29.jpg
UBS Banka, Zurich, Švicarska, Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Švicarska Komisija za tržišno natjecanje (ComCo) stavio je UBS pod nadzor nakon preuzimanja Credit Suissea, usred zabrinutosti da bi tržišna snaga ove velike banke mogla dovesti do većih troškova kredita.

“ComCo-ova analiza pokazala je da spojeni UBS sada ima tržišnu snagu ili dominaciju na nekim tržištima. To znači da je nadzornik cijena izravno odgovoran za praćenje zlouporabe cijena na tim tržištima”, priopćeno je iz ureda ove Komisije. 

Pojašnjeno je i da se posebno promatraju kamatne stope na kredite jer su švicarske tvrtke izrazile zabrinutost da bi tržišna moć proširenog UBS-a mogla dovesti do većih troškova kredita u budućnosti.

Komisija pretpostavlja da je spojena velika banka svjesna svoje društvene odgovornosti i da će se ponašati u skladu s tim”, priopćio je ured te naglasio kako se nada da regulatorne intervencije neće biti potrebne, ali neće ni oklijevati djelovati, ako bude potrebno.

Održan je i sastanak između regulatora financijskog tržišta FINMA-om, tijelom za tržišno natjecanje ComCo i Švicarskom narodnom bankom, prenosi Reuters, kako bi ove institucije razgovarale o posljedicama preuzimanja, navodi se u priopćenju. Na sastanku su postavljeni temelji za potrebnu suradnju različitih tijela u budućnosti.

Na svojoj službenoj stranici, navodi se da je ComCo općenito odgovoran za procjenu cijena tamo gdje cijene nisu formirane kroz slobodnu konkurenciju, već ih je postavila dominantna tvrtka, kartel ili država.

UBS nije komentirao odluku, ali glasnogovornik ove banke ukazao je na prethodne izjave banke, ističući da postoji velika konkurencija unutar švicarskog bankarskog sektora.

FINMA je prošlog mjeseca presudila da preuzimanje nije izazvalo zabrinutost za tržišno natjecanje, unatoč preporukama ComCo da zaslužuje daljnje ispitivanje.

UBS je ranije ovog tjedna priopćio da je dovršio spajanje svoje domaće jedinice s operacijama Credit Suisse na domaćem tržištu.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari