Svaki drugi Nijemac više ne koristi gotovinu, u porastu plaćanje karticama

Val grupa/PR
ilustracija, foto: PR

Privrženost Nijemaca gotovini smanjuje se iz godine u godinu, pa je 2023. samo 51 posto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, pokazali su podaci Bundesbanke.

Centralna banka je u opširnoj, redovnoj studiji o platnim navikama Nijemaca navela da je to bilo sedam postotnih bodova manje nego u prethodnom izdanju iz 2021. godine.

Plaćanja debitnim karticama su u porastu, pa je njihova upotreba veća za pet posto. Sve je učestalije i plaćanje pametnim uređajima, s rastom od četiri posto te širenjem na šest posto ukupnog broja svih transakcija.

Po vrijednosti plaćanja debitna kartica je zahvaljujući udjelu od 32 posto po prvi put prestigla gotovinu koja je pokrila 26 posto prometa. To, stoji u istraživanju Bundesbanke, znači i da su ljudi sve skloniji plaćanju većih iznosa karticama.

Više od dvije petine ispitanika, njih 44 posto, izjavilo je da preferira debitne kartice za plaćanje.

Taj način plaćanja, prema podacima te banke, sve je prisutniji pa je tako 80 posto svih plaćanja moguće izvršiti karticom ili telefonom, što predstavlja porast od 20 posto u odnosu na studiju iz 2021. godine.

Usprkos tome, Nijemci i dalje spadaju među zapadne zemlje koje su i dalje u nezanemarivoj mjeri sklone gotovini, što Bundesbank objašnjava činjenicom da se ne žele odreći privatnosti tijekom plaćanja.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari