Sudovi počeli s radom, zaostaci na “trijaži”

pixabay.com
Sud, ilustracija Foto: Pixabay.com

Potpisivanjem sporazuma sa sindikatima javnih i državnih službi štrajk u pravosuđu, koji je trajao 52 dana, konačno je okončan. Plaće službenicima povećane su za 12 posto, a platit će im se i dani provedeni u štrajku.

Dio zaposlenika već je dobio povišicu od 60, 80 ili 100 eura, ovisno o koeficijentu, nakon što je bio potpisan Memorandum o razumijevanju.

Naredni korak su nova povećanja u rujnu i početkom 2024. godine, stupanjem na snagu novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama i dviju uredbi.

Iako je dogovor dugo čekan, a sustav bio pred kolapsom, radnici su podijeljeni. Kako je novinarima rekla predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković, više od 2.000 članova nije se izjasnilo. Odluka o prekidu štrajka prihvaćena je “tijesnom” većinom. Država je za njega iz proračuna izdvojila više 13 milijuna eura. Ono što se ne zna još uvijek je koliko on zapravo košta, zbog zaostataka, i odakle pokrenuti sustav ponovo.

Ministar uprave i pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica najavio je sastanak sa predsjednikom Vrhovnog suda, u pokušaju da se napravi trijaža hitnosti.

“Isto tako očekujem i od predsjednika Vrhovnog suda i od glavne državne odvjetnice, naravno, kao i od predsjednika sudova i državnih odvjetnika, da nakon današnjeg dana, nakon što je obustavljen štrajk, krenu s radom i da se svi ovi zaostaci koji su se nagomilali zadnjih osam tjedana počnu rješavati, da sustav profunkcionira”, rekao je Malenica, naglašavajući da će naredno razdoblje sigurno biti izazovno.

Koliko je predmeta ipak u zaostatku, danas niko precizno ne zna. Sudovi, od Zagreba i Splita, kao najvećih, do onih “manjih”, imaju i različit broj predmeta i ljudi, različit broj zahtjeva. Odvjetnici, sudije i svi koji su dio pravosudnog sustava, nemaju ni grube procjene.

Gospodarstvenici još uvijek ne iznose svoju matematiku. Zbog sezone godišnjih odmora, koja je u punom jeku, zastoje nakon osmotjednog štrajka neće biti lako riješiti. Prave razmjere štrajka i potencijalnih šteta za gospodarstvo i sustav pokazaće nam tek – vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari