Strana ulaganja u Njemačkoj dosegnula rekordnu razinu

Pixabay.com
Berlin, Njemačka Foto: Pixabay.com

Strane tvrtke prošle su godine najavile rekordan iznos novih ulaganja u Njemačkoj, unatoč padu gospodarske aktivnosti i visokim cijenama energije, pokazala je u utorak analiza savezne razvojne agencije Germany Trade and Invest.

U 2023. iznos novih ulaganja vezan za pokretanje odnosno proširenje poslovanja dosegnuo je 34,8 milijardi eura, što je povećanje za više od trećine u odnosu na dosad rekordne 25,3 milijarde eura godinu ranije, podaci su ove agencije.

“Iznos ulaganja zamjetno je uvećan”, rekao je Reutersu direktor GTAI-a Achim Hartig.

U osam projekata investicije su se mjerile u milijardama eura, a prednjačila je tajvanska grupacija poluvodiča TSMC koja planira uložiti 10 milijardi eura u novu tvornicu u Dresdenu.

Američki proizvođač čipova Wolfspeed želi uložiti tri milijarde eura u tvornicu u saveznoj zemlji Saarland, prenosi Hina, a Apple milijardu eura u proširenje svog europskog centra za dizajniranje čipova u Muenchenu.

U drugim sektorima, američka farmaceutska grupacija Eli Lilly troši oko 2,3 milijarde eura na svoju novu tvornicu u Alzeyu, dok energetska grupacija BP planira utrošiti čak 6,8 milijardi eura na dvije vjetroelektrane u Sjevernom moru.

Investicije u tri podatkovna centra u Berlinu, Wustermarku u Brandenburgu i u Hanauu u Hessenu također bi trebale biti veće od milijardu eura.

Prošle je godine najavljeno ukupno 1759 projekata, prema GTAI-u, koji u svoju statistiku uključuje pokretanje novih i proširenja postojećih poslovanja, ali ne i preuzimanja i spajanja.

Broj projekata lani je tako smanjen za jedan posto, odnosno za 24 projekta u odnosu na brojke iz 2022. godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari