Stopa inflacije u Argentini u siječnju dosegnula 254,2 posto

Buenos Aires, Argentina. Foto: Mattheus de Moraes/Pexels

Godišnja stopa inlfacije u Argentini u siječnju 2024. je dosegnula nevjerojatnih 254,2 posto, objavio je državni ured za statistiku Indec.

Cijene su rasle i na mjesečnoj razini, i to za 20,6 posto, najviše u kategorijama proizvoda za osobnu njegu, transporta i komunikacija.

Njemačka novinska agencija dpa navodi kako je riječ o najvišoj stopi inflacije još od 1991. godine, kada je u Argentini došlo i do hiperinflacije.

Ista agencija objasnila je toliki rast problemima kao što su preglomazni i neunčikoviti državni aparat, niska produktivnost industrije i ogromna prisustnost sive ekonomije, zbog čega je država ostala bez velikog dijela poreznih prihoda.

Predsjednik Javier Milei, koji je na tu dužnost izabran u studenom prošle godine i kojega su mnogi označili kao spasitelja argentinskog gospodarstva, inflaciju pokušava zaustaviti radikalnim mjerama štednje.

Njegova vlada tako je snažno devalvirala nacionalnu valutu, pezo, a pripremaju i smanjivanje subvencija za plin, vodu, struju i javni prijevoz.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari