Stellantis će prodavati kineske električne automobile u Europi

Električni automobil, ilustracija. Foto: Sarmad Mughal/Pexels

Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, najavio je čelnik tvrtke Carlos Tavares.

Prodaja će se proširiti na Južnu Ameriku, Bliski Istok i Afriku te Indiju i Aziju i Pacifik počevši od četvrtog tromjesečja 2024., rekao je Tavares u kineskom gradu Hangzhouu gdje je sjedište Leapmotora.

Zajednička tvrtka, po imenu Leapmotor International, koja ima udio od 51 posto vlasništva Stellantisa i ima za cilj prodavati električna vozila Leapmotora izvan Kine, kao i proizvoditi ih, oslanjajući se na Stellantisova proizvodna uporišta.

Tvrtka je, pojašnjava Hina, dio šireg partnerstva sklopljenog između dvije grupacije, nakon što je francusko-talijanska grupa prošle godine objavila da kupuje 21 posto udjela u Leapmotoru za 1,6 milijardi dolara.

Preko zajedničke tvrtke, Stellantis ima ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju proizvoda Leapmotora izvan Kine.

To je prva takva mogućnost jednom etabliranom zapadnom proizvođaču automobila u vrijeme kada brojni kineski proizvođači, uključujući BYD, Chery i Dongfeng najavljuju ili razmatraju nova proizvodna postrojenja u Europi.

Ova najava stiže u trenutku kada je Bijela kuća priopćila da SAD povećavaju carine na električna vozila iz Kine s 25 na 100 posto.

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panele, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari