Izvori Reutersa: Biden idućeg tjedna uvodi nove carine za Kinu

pixabay.com
Nove carinske mjere SAD-a prema Kini, Foto: Pixabay.com

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi sljedećeg tjedna objaviti nove carine za Kinu usmjerene na strateške sektore uključujući električna vozila, objavio je Reuters.

Očekuje se da će nove carinske mjere, koje bi mogle biti objavljene već u utorak, zadržati postojeće namete, istakao je jedan od Reutersovih izvora. Određeni sektori koji će biti obuhvaćeni novim mjerama trebali bi uključivati ​​poluvodiče i solarnu opremu.

Pojedinosti o točnoj vrijednosti ili kategorijama tarifa koje bi bile nametnute bile su nedorečene, ali Reutersu je rečeno da se administracija fokusirala na područja od interesa unutar strateških konkurentskih i područja nacionalne sigurnosti, rekao je jedan od ljudi. Također, jedan od izvora izrazio je i uvjerenje da do novih carinskih mjera neće doći.

No, prije nekoliko tjedana, ured trgovinskog predstavnika SAD-a dao je svoje preporuke Bijeloj kući o novom paketu carinskih mjera prema Kini, ali je konačna objava tada odgođena, jer se o paketu raspravljalo interno, naveo je jedan od izvora.

Biden je rekao da ne želi trgovinski rat s Kinom iako je rekao da su zemlje ušle u novu paradigmu natjecanja.

Mjere bi mogle izazvati odmazdu Kine u vrijeme pojačanih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Trumpovo šire nametanje carina tijekom njegovog predsjedničkog mandata 2017.-2021. godine potaknulo je Kinu na uzvratne mjere vlastitim nametima.

Biden, demokrat koji traži reizbor u studenom, nastoji suprotstaviti svoj pristup pristupu republikanskog kandidata Donalda Trumpa, koji je predložio sveobuhvatne carine koje dužnosnici Bijele kuće smatraju previše grubima i sklonima izazivanju inflacije.

Oba kandidata 2024. godine oštro su odstupila od konsenzusa o slobodnoj trgovini koji je nekoć vladao u Washingtonu, u razdoblju ograničenom ulaskom Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001.

Godine 2022. Biden je pokrenuo reviziju politike iz Trumpove ere prema Odjeljku 301 američkog zakona o trgovini. Prošlog mjeseca pozvao je na oštro veće američke carine na kineske metalne proizvode, ali su ciljani proizvodi bili uskog raspona, procijenjeni na više od milijardu dolara proizvoda od čelika i aluminija, rekao je američki dužnosnik.

Bidenova administracija također je vršila pritisak na susjedni Meksiko da zabrani Kini da odatle neizravno prodaje svoje metalne proizvode Sjedinjenim Državama.

Kina je rekla da su carinske mjere kontraproduktivne i da nanose štetu američkom i globalnom gospodarstvu. Bijela kuća i ured američkog trgovinskog predstavnika odbili su komentirati.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari