Stabilne cijene nafte na svjetskim tržištima

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte su se u srijedu stabilizirale te fjučersi nafte Brent za lipanj su veći za četiri centa te iznose 88,98 američkih dolara po barelu. Terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za svibanj niže su za četiri centa te iznose 85,11 dolara po barelu.

“Geopolitičke napetosti nastavljaju stvarati nesigurnost u pogledu potencijalnih poremećaja u opskrbi”, rekao je IG-ov tržišni strateg Yeap Jun Rong za Reuters, dodajući da su cijene nafte nastavile rasti prema najvišoj razini u pet mjeseci.

Zabrinutost oko opskrbe potakla je i meksička državna energetska tvrtka Pemex, koja je zatražila je od svoje trgovačke jedinice da otkaže izvoz do 436.000 barela dnevno ovog mjeseca dok se sprema za preradu domaće nafte u novoj rafineriji Dos Bocas, pokazao je interni dokument koji je pregledao Reuters.

Prvi pokazatelji također pokazuju da se zalihe nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, smanjuju nakon što su objavljeni podaci Američkog instituta za naftu, koji su pokazali da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za 2,3 milijuna barela.

To je više od pada od 1,5 milijuna barela koji su prognozirali analitičari u anketi Reutersa.

Ministarsko vijeće za OPEC i njegove saveznike, uključujući Rusiju, poznato kao OPEC+, vjerojatno neće preporučiti promjene politike proizvodnje nafte na sastanku u srijedu, reklo je Reutersu pet izvora iz OPEC+.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari