Španjolski ustavni sud odbio žalbu Madrida i podržao porez na bogatstvo

Foto: Abhishek Verma/Pexels

Španjolski ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na porez na bogatstvo koji je vlada uvela kako bi tim prihodom ublažila teret visokih troškova života građana u razdoblju visoke inflacije.

Žalbu je podnijela madridska regija, tvrdeći da zadire u njezine autonomne ovlasti.

Hina piše da je krajem 2022. ljevičarska koalicijska vlada uvela je na dvije godine progresivan “porez solidarnosti”, zabranivši praktički regionalna izuzeća, poput onih koje je propisala regija oko Madrida.

Madridska regija natječe se u posljednje vrijeme s Miamijem u SAD-u u privlačenju imućnih Latinoamerikanaca, napominje Reuters.

Vlada je odlučila građanima s imovinom većom od tri milijuna eura naplaćivati porez po stopi od 1,7 posto, a onima s imovinom većom od 10 milijuna eura po stopi od 3,5 posto.

Procjenjuje se da ga plaća oko 25.000 poreznih obveznika te je u ovoj godini u državnu blagajnu donio prihod nešto veći od 600 milijuna eura.

Španjolska bi ove godine, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), trebala imati najvišu stopu gospodarskog rasta i najnižu stopu inflacije u skupini četiri najveća gospodarstva eurozone, koja uključuje i Njemačku, Francusku i Italiju.

Za 2023. MMF joj tako prognozira rast od 2,5 posto i stopu inflacije od 3,5 posto.

Dodajmo i kako trenutno ima “tehničku” vladu budući da prijevremeni parlamentarni izbori održani u srpnju nisu donijeli jasnog pobjednika. Tehnički premijer Pedro Sanchez pregovara sa separatističkim katalonskim strankama o potpori za novi četverogodišnji mandat.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari