Španjolska: 20.000 eura za mlade – socijalna pravda ili preizborni trik?

pixabay.com
Madrid, arhiv; Foto: Pixabay.com

Španjolska ministrica rada i socijalne skrbi, Yolanda Díaz, pokrenula je ideju da se svim mladim ljudima, između 18 i 23 godine starosti, stavi na raspolaganje 20.000 eura, kao takozvano temeljno naslijeđe. Ono bi, kako objavljuje DW, trebalo smanjiti postojeće socijalne razlike u Španjolskoj. Mladi ljudi bi od države dobili kapital koji bi im omogućio stvaranje baze za početak samostalnog života, odnosno apsolviranje izobrazbe, studija ili otvaranje vlastite firme.

Svota bi trebala biti ista za sve mlade, neovisno o njihovoj ekonomskoj situaciji. Za financiranje ove ideje bi trebalo, prema preliminarnim proračunima temeljenim na statistikama, oko deset milijardi eura – što je oko 0,8% bruto domaćeg proizvoda. „Temeljni kapital” bi se financirao preko takozvanog “poreza za bogataše”.

Sama ideja, pak, nije nova. Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) je primjerice već koncem 2021. u jednoj studiji predstavio sličan plan, prenosi DW. Razni političari su ga u međuvremenu tematizirali. No, čak i među zagovornicima ideje o “temeljnom kapitalu”, prijedlog ima spornih elemenata te se nameće pitanje – treba li novac doista staviti na raspolaganje svim mladim ljudima, bez obzira je li njihova obitelj imućna ili ne?

Španjolska i europska javnost su oko ovih elemenata ideje “temeljnog kapitala” podijeljene, ali je jedinstvena činjenica da je ona sada po prvi puta prezentirana od strane nekog visokog dužnosnika.

Ipak, ideja je i po prvi put dio predizborne kampanje u Španjolskoj, jer aktualna ministrica rada, Yolanda Díaz, želi pobijedu na prijevremenim izborima, koncem srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari