S&P povećao kreditni rejting Grada Zagreba sa „BB“ na „BB+“

Pixabay.com
Zagreb Foto: Pixabay.com

Agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Gradu Zagrebu s BB na BB+, uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz dobre proračunske rezultate, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Agencija navodi da je Gradska uprava pod gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem učinila važne korake u poboljšanju prakse financijskog upravljanja gradom, u pogledu transparentnosti proračunskog postupka, upravljanja likvidnošću, a kontrola nad ključnim komunalnim poduzećima preustrojena je s ciljem poboljšanja nadzora i smanjenja rizika. Pozdravljaju i namjeru okončanja praksi skrivenih dugova iz prošlosti, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Zagreba.

U obrazloženju S&P objašnjava da Zagreb ima jači socioekonomski profil od nacionalnog prosjeka, sa stopom nezaposlenosti od 3,1 posto u 2022. godine u odnosu na nacionalni prosjek od 7,6 posto, te da se broj stanovnika smanjivao znatno nižom stopom od broja stanovnika Hrvatske, što je odraz atraktivnosti gradskog tržišta rada.

Navode i da je BDP Grada Zagreba za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka te očekuju stabilan demografski trend u budućnosti. Dodaju i da Grad Zagreb čini više od trećinu nacionalnog BDP-a te da je njegova ekonomska struktura raznolika za razliku od nacionalne, koja ovisi o turizmu. Pozitivnim smatraju i korištenje nacionalnih i EU-ovih fondova od strane Grada Zagreba za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, stoji u priopćenju objavljenom na zvamičnoj stranici Grada Zagreba.

„Ponovno povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Standard & Poor’s dokaz je da radimo dobro i da gradom upravljamo na odgovoran i transparentan način, u korist naših sugrađana i sugrađanki“, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirajući četvrtu pozitivnu informaciju agencije S&P o rejtingu Grada u posljednje dvije godine.

Svako povećanje rejtinga znači jeftiniji pristup novcu koji nam omogućava da građanima pružimo što više usluga po što pristupačnijim cijenama. Zbog ovakve odgovorne financijske politike u mogućnosti smo ponuditi najjeftiniji javni prijevoz u ovom dijelu Europe, vrtiće i domove za starije koji su među najjeftinijima u Hrvatskoj te jeftine komunalne usluge, čije cijene unatoč inflaciji u dvije godine našeg upravljanja gradom nisu rasle“, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Agencija S&P navodi i da su daljnji izgledi pozitivni jer očekuju nastavak gospodarskog rasta, poboljšanje institucionalnog okvira i poboljšanje pristupa financiranju u kontekstu pristupanja eurozoni.

Dodaju i da bi u sljedećih 12 mjeseci mogli ponovno povećati kreditni rejting Zagreba ako se nastavi održavati ovakva likvidnost i BDP nastavi rasti. Navode i da je Grad smanjio nepodmirene obveze u 2022. godine, što je dodatno smanjilo opterećenje likvidnosti. Pristup vanjskoj likvidnosti smatraju zadovoljavajućim jer Grad ima pristup izboru međunarodnih banaka, zaključili su u priopćenju.

3 Odgovora

  1. Barem smo dobili ovaj + otkad je naš Tomašević gradonačelnik. Bravo Tomislave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari