S&P nastavlja rušiti rekorde, rast i na azijskim burzama

Foto: Pexels

S&P 500 indeks  je na Wall Streetu u ponedjeljak dosegnuo rekordnu razinu, drugi trgovinski dan zaredom, što se prvenstveno pripisuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones porastao je 0,36 posto, na 38.001 bod, S&P 500 0,22 posto, na 4.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 15.360 bodova.

Rast indeksa treći dan zaredom objašnjava se rastom tehnološkog sektora, nakon optimističnih prognoza o potražnji za čipovima.

U petak je S&P 500 premašio dotad rekordnu razinu, dosegnutu prije dvije godine, no u ponedjeljak je dodatno porastao.

Indeks sektora proizvođača čipova dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu, a rekordna je i cijena dionice proizvođača čipova Nvidie.

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

No, ulagači se nadaju boljim vijestima idućih dana, kada će izvješća, među ostalim, objaviti Netflix, Tesla, Abbott Laboratories, Intel i Johnson & Johnson.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u kineskom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,5 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks niži 0,1 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju. U Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,4 i 2,5 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu zahvaljuje se nadi ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom na spori rast kineskog gospodarstva, ali i korekciji cijena nakon oštrog pada prethodnih dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari