Burzovni indeksi padaju i na Wall Streetu i u Aziji

Freepik.com
Pogoršana očekivanja u gospodarstvu, Ilustracija, Foto: Freepik.com/tartila

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su, nakon novih gospodarskih pokazatelja, dodatno smanjena očekivanja ulagača da će američka središnja banka već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 37.266 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,56 posto, na 4.739 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 14.855 bodova.

Ulagače je pokolebao podatak da je u SAD-u u prosincu potrošnja porasla 0,6 posto na mjesečnoj razini, više nego što se očekivalo.

Rast potrošnje, prenosi Hina, ukazuje na to da se povećavaju plaće i potražnja, a to bi moglo podržati i rast potrošačkih cijena.

To, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo, pa Fed nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

I na većini azijskih burzi cijene dionica su u četvrtak pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan, kada je pao na najnižu razinu u mjesec dana.

Većina kineskih burzovnih indeksa i jutros je u minusu i ne uspijevaju se odmaknuti od najnižih razina u pet godina, jer su ulagači i dalje pod dojmom podataka koji ukazuju na sporiji nego što se očekivalo oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U Hongu Kongu i Južnoj Koreji cijene dionica su porasle, što je uglavnom posljedica korekcije nakon višednevnog pada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari