Bankarski sektor Wall Streeta na najnižoj razini u više od mjesec dana

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer je splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa i jer su ulagače pokolebali poslovni rezultati banaka slabiji od očekivanih.

Dow Jones je pao 0,62 posto, na 37.361 bod, dok je S&P 500 manji za 0,37 posto (4.765 bodova), a Nasdaq indeks 0,19 posto (14.944 boda).

Ulagači su se nadali da će središnja banka početi smanjivati kamate u ožujku, no sve je manje izgleda za to jer je inflacija i dalje relativno visoka, a gospodarstvo stabilno raste.

Nakon nekoliko čelnika FED-a, jučer je i guverner središnje banke, Christopher Waller, kazao da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata, premda je sve sigurniji da je inflacija na putu prema FED-ovoj ciljanoj razini od dva posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, 2,4 posto.

Među najvećim gubitnicima bio je i bankarski sektor jer je cijena dionice Morgan Stanleya pala više od četiri posto. Padom za 1,2 posto, S&P 500 indeks tog sektora našao se na najnižoj razini u više od mjesec dana.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica pale na novu najnižu razinu u mjesec dana jer je ulagače razočarao niz slabijih nego što se očekivalo podataka o rastu kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu više od jedan posto i pao na novu najnižu razinu od polovice prosinca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 3,1 posto.

Ulagače je razočarao niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz Kine.

U posljednjem tromjesečju tamošnje je gospodarstvo poraslo 5,2 posto na godišnjoj razini, više nego u prethodnom, ali nešto manje nego što se očekivalo.

Razočaravajući su i podaci o slabijem rastu domaće potrošnje i snažnom padu cijena nekretnina, što pokazuje da se kriza na tom tržištu ne smiruje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari