Soros prestaje financirati europske medije i prebacuje fokus na druge dijelove svijeta

Foto: Youtube screenshot

Zaklada Otvoreno društvo, čiji je osnivač milijarder George Soros, povlači se iz velikog dijela svojih aktivnosti u Europskoj uniji ili ih u potpunosti obustavlja, doznaje Reuters pozivajući se na internu elektroničku poštu u koju je imao uvid.

“Novoodobreni strateški smjer priprema povlačenje ili okončanje velikih dijelova našeg trenutnog rada unutar EU, odnosno premještanje našeg fokusa i raspoređivanje resursa u druge krajeve svijeta”, stoji u tom mailu.

Prethodno je u lipnju najavljeno da će 93-godišnji financijer Soros svoju 25 milijardi dolara vrijednu zakladu, koja financira brojne nevladine organizacije u svijetu, predati svom sinu Alexu, dok je mjesec kasnije objavljeno i da će otpustiti 40 posto zaposlenika u sklopu strateških promjena.

Zasad nije službeno potvrđeno na koji će način fondacija prenamijeniti sredstva, no glasnogovornik je na upit Reutersa istaknuo da će organizacija i dalje podržavati skupine civilnog društva diljem Europe, uključujući one koji rade na vanjskopolitičkim pitanjima EU, kao i da će nastaviti podupirati romske zajednice na kontinentu.

“Otvoreno društvo mijenja način poslovanja, no moja obitelj i zaklada su dugo podržavali i ostaju čvrsto predani europskom projektu”, rekao je Alex Soros u priopćenju poslanom Reutersu.

Pretpostavlja se kako ova najava gotovo sigurno predstavlja i završetak Sorosevog financiranja europskih medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari