Smanjila se količina zlata koju su ulagači pohranili u trezorima Frankfurtske burze

Pixabay.com
Zlato, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Količina zlata koju su ulagači pohranili u trezorima Frankfurtske burze smanjila se i u 2023. godini, objavio je u četvrtak njezin operater Deutsche Boerse.

Krajem završene godine u trezorima Frankfurtske burze bilo je pohranjeno 198,7 tona tog plemenitog metala, objavila je Deutsche Boerse. Godinu dana ranije u riznici je bila 231 tona zlata, prenosi Hina.

Usporedbe radi, krajem lipnja 2022. pohranjene količine u riznici burze dosegnule su rekordne 242 tone. Deutsche Boerse silazni trend smatra “normalnom reakcijom” ulagača na tržišno okruženje.

Promjena u smjeru kretanja kamatnih stopa stvorila je nove prilike za ostvarivanje prinosa u kratkom roku, tumači Michael Koenig, voditelj Deutsche Boerse Commoditiesa, izdavatelja obveznica Xetra-Gold.

Xetra Gold trenutno je najpoznatiji instrument ulaganja u zlato s fizičkim depozitom u Njemačkoj, kojim se trguje u eurima po gramu, prema službenim stranicama Frankfurtske burze.

Pored toga, cijena zlata u eurima nikad nije bila viša i početkom prosinca dosegnula je rekordnih 2.135 dolara ili 1.950 eura za uncu (31,1 gram). Ulagači su stoga možda odlučili izvući dobit i usmjeriti kapital u drugu imovinu, s obzirom na podizanje kamatnih stopa na prekonoćne i oročene depozite u okviru ciklusa zaoštravanja monetarne politike koji je Europska središnja banka (ECB) započela sredinom 2022. godine.

Kupnja obveznica Xetra-Gold znači više zlata u trezorima Deutsche Boerse, a prodaja manje. Za svaki certifikat o udjelu deponira se po jedan gram plemenitog metala.

Ulagači mogu zatražiti i isporuku udjela. Prema Deutsche Boerseu, tu su opciju iskoristili 1.819 puta od uvođenja Xetra-Golda 2007. godine i isporučeno im je ukupno 7,9 tona zlata.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari