Smanjena opskrba podigla cijene nafte iznad 95 dolara

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 95 dolara budući da su se trgovci usredotočili na slabiju opskrbu na početku jesenjeg tromjesečja na sjevernoj polutci.

Na londonskom je tržištu, piše Hina, cijena barela jučer nakon podneva bila viša za 1,14 dolara nego na zatvaranju trgovine i iznosila je 95,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 91,74 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 42 centa, na 95,31 dolar.

Trgovci su se fokusirali na zalihe sirove nafte u ključnom američkom čvorištu Cushing u Oklahomi, strahujući da bi se mogle spustiti ispod operativnog minimuma.

Pad u Cushingu, lokaciji isporuke nafte kupljene terminskim ugovorima, dodatno bi zakomplicirao ionako ozbiljan problem smanjene opskrbe zbog odluke vodećih proizvođača da razdoblje smanjenih isporuka protegnu do kraja godine.

U takvim uvjetima, prenosi Hina, trgovci su zanemarili izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je prema navodima izvora pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za nekih 1,6 milijuna barela. Analitičari su procjenjivali da su se smanjile za oko 300 tisuća barela.

“Cijene nafte općenito su relativno visoke zbog smanjivanja razmaka između ponude i potražnje”, konstatira Leon Li iz CMC Marketsa. Službeni podaci američke vlade o zalihama nafte bit će objavljeni tokom dana.

Problem manje opskrbe naglasila je i privremena ruska zabrana izvoza benzina i dizela. Moskva je naknadno iz zabrane izuzela gorivo za plovila i dizel s visokim udjelom sumpora, ali ograničenja bi ipak mogla potaknuti rafinerijsku potražnju za sirovom naftom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari