SAD optužuju Amazon za ilegalni monopol

Pixabay.com
On line kupnja, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Američki regulatori tužili su Amazon, tvrdeći da internetski div nezakonito održava monopolsku moć. Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) rekla je da Amazon koristi “skup isprepletenih antikonkurentskih i nepoštenih strategija” za podizanje cijena i gušenje konkurencije, objavio je britanski BBC.

Amazon je rekao da je tužba “pogrešna u pogledu činjenica i zakona i veseli se iznošenju tog slučaja na sudu”. To je najnoviji tehnološki div kojeg su tužili američki regulatori. Šefica FTC-a, Lina Khan, godinama izučava poslovanje Amazona. Još 2017. godine, Khanova je objavila je veliki akademski članak u kojem tvrdi da je internetski trgovac izbjegao kontrolu konkurencije.

“Sa svojim misionarskim žarom za potrošače, Amazon je marširao prema monopolu”, rekla je tada Khanova. Od njezina iznenadnog imenovanja predsjednicom FTC-a 2021. godine, ovaj se slučaj očekivao i smatrao se ključnim testom njezina vodstva.

Dominacija nekolicine moćnih tehnoloških tvrtki navela je neke američke političare da pozovu na akciju koja bi promicala veću konkurenciju u online pretraživanju, maloprodaji i društvenim medijima. Međutim, FTC pod Khanove nije imao mnogo toga za pokazati svojom snažnom retorikom protiv tehnoloških tvrtki.

U veljači je FTC izgubio pokušaj da spriječi Metu da kupi VR tvrtku Within, a u srpnju je izgubio pokušaj blokiranja Microsofta u dovršetku dogovora o kupnji proizvođača Call of Dutyja, podsjeća BBC.

FTC sada polaže velike nade u ovaj slučaj Amazona. Agencija, zajedno sa 17 državnih odvjetnika, tvrdi da je Amazon “monopolist” koji sprječava konkurente i prodavače u spuštanju cijena.

Ključni dio slučaja uključuje potrošače koji gube novac – dobivaju lošije ponude – zbog navodnog monopola.

Regulator je također naveo da postupci internetskog diva “smanjuju kvalitetu za kupce, pretjerano naplaćuju prodavače, guše inovacije i sprječavaju konkurente da se pošteno natječu s Amazonom”.

Amazon pak tvrdi da ukoliko “pogrešna” tužba FTC-a bude uspješna, to bi značilo manje proizvoda na izbor, više cijene i sporije isporuke za potrošače.

Američko zakonodavstvo protiv tržišnog natjecanja je komplicirano, ali općenito, tužitelji moraju pokazati da su tvrtke djelovale na način koji financijski šteti potrošačima, što nije uvijek lako.

3 Odgovora

  1. Ovo će biti samo ogromno gubljenje vremena u kojem Amazon neće imati nikakvih posljedica i ostati će netaknut.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari