Smanjen broj stečaja u Europskoj uniji i u Hrvatskoj

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Broj tvrtki koje su proglasile stečaj u prvom tromjesečju 2024. godini smanjio se za 0,8 posto u EU i za dva posto u eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, broj proglašenih bankrota porastao je za 3,2 posto u EU i za 7,8 posto u eurozoni, u odnosu na treće tromjesečje.

Iako se ukupni broj stečaja neznatno smanjio, postoje različiti trendovi u sektorima gospodarstva, navode iz Eurostata.

Gledajući stečajeve po djelatnostima, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, u prva tri mjeseca ove godine oni su smanjeni u sektorima trgovine i građevinarstva, gdje ih je bilo manje za 3,3 posto, odnosno za 1,2 posto.

Najveći porast stečajeva zabilježen je u sektoru prijevoza i skladištenja, za 15,2 posto, te industriji, 9,1 posto.

U Latviji je zabilježen najveći porast bankrota, među državama članicama za koje su dostupni podaci, 67,8 posto, uspoređujući prvo tromjesečje 2024. s četvrtim tromjesečjem 2023. Nakon nje su Švedska s 42,7 posto i Rumunjska s 32,6 posto.

Najveći pad broja proglašenih bankrota zabilježen je u Grčkoj, za 40 posto, Njemačkoj, 31,0 posto, i Danskoj, 19,6 posto. U Hrvatskoj je zabilježen pad od 11,4 posto.

Registracije novih poduzeća

U istom razdoblju porasle su registracije poduzeća za 1,6 posto, u odnosu na četvrto tromjesečje lani. Statistički podaci pokazuju da je broj poslovnih registracija bio veći u svim sektorima gospodarstva.

Registracije poduzeća najviše su porasle u obrazovanju, zdravstvu i socijalnim djelatnostima, za 5,2 posto u usporedbi sa zadnjim tromjesečjem 2023. Slijede prijevoz i građevinarstvo s 4,1 posto registracija, a na trećem mjestu su usluge smještaja i prehrane s 3,7 posto.

Među državama članicama EU-a najveći porast registracija novih poduzeća u prvom tromjesečju 2024. zabilježen je u Belgiji, 21,9 posto, slijedi Irska sa 17,6 posto i na kraju Italija sa 7,4 posto, u usporedbi sa zadnja tri mjeseca 2023. U Hrvatskoj je zabilježen rast registracija novih poduzeća za 1,9 posto.

Najveći pad zabilježen je u Austriji, 14,2 posto, zatim u Luksemburgu, 11,4 posto, i u Rumunjskoj, 10,3 posto.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari