Broj bankrotiranih tvrtki u EU u porastu

Bankrot, Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Broj bankrota poduzeća u Europskoj uniji u posljednjem tromjesečju prošle godine povećao se za 0,6 posto, u usporedbi s prethodnim kvartalom, pokazali su podaci Ureda za statistiku Europske unije – Eurostata.

Ujedno je broj proglašenih bankrota na kraju 2023. bio iznad razine razdoblja prije pandemije, odnosno između 2016. i 2019. godine.

U četvrtom kvartalu, navodi Eurostat, stečajevi su najviše pogodili sektor prijevoza i skladištenja u kojem je broj bankrota porastao za 9,3 posto i trgovinu, gdje je bankrotiralo 7,7 posto više tvrtki.

Već četvrto tromjesečje zaredom rastao je i broj registriranih tvrtki, iako samo za 0,1 posto.

Općenito, broj registracija poduzeća u posljednja tri kvartala lani je bio veći nego u razdoblju od 2015. do 2022. godine.

Iako ukupni broj registracija ostaje stabilan, postoje osjetne razlike među različitim sektorima gospodarstva.

Gledajući konkretno registrirana poduzeća prema djelatnostima, u usporedbi s prethodnim kvartalom, najveći je porast od 5,6 posto zabilježen u sektoru promet i skladištenje, ispred građevinarstva s 3,6 te smještaja i usluge prehrane s 3,5 posto.

Najveći pad od 2,1 posto bilježe informacija i komunikacija, a slijede financijske djelatnosti, djelatnosti osiguranja i poslovanja s nekretninama s padom od 1,5 posto te trgovina (0,9 posto).

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari