Drugi najveći grad u Velikoj Britaniji proglašava bankrot

Foto: Olga Lioncat/Pexels

Birmingham, drugi po veličini britanski grad, u utorak je proglasio bankrot, obustavivši svu potrošnju koja nije esencijalna nakon što je izdan zahtjev za izjednačavanje plaća među spolovima u ukupnom iznosu do 760 milijuna funti.

CNN piše kako je deficit nastao zbog poteškoća s isplatom između 650 milijuna funti i 760 milijuna funti koliko su porasli troškovi poslije izdavanja spomenutog zahtjeva, stoji u izvješću.

Grad sada očekuje manjak od 87 milijuna funti za ovu financijsku godinu.

Sharon Thompson, zamjenica čelnika vijeća, rekla je vijećnicima u utorak da se suočava s “dugotrajnim problemima, uključujući povijesnu zabrinutost vijeća u vezi s izjednačavanjem plaća”, piše novinska agencija PA Media.

Thompson je također okrivila vladajuću Konzervativnu stranku, optuživši ih da su Birminghamu “uzastopne konzervativne vlade oduzele milijardu funti financiranja”.

“Kao i vijeća diljem zemlje, jasno je da se ovo vijeće suočava s financijskim izazovima bez presedana, od ogromnog povećanja potražnje za socijalnom skrbi za odrasle i dramatičnog smanjenja prihoda u poslovnim stopama, do utjecaja neobuzdane inflacije”, naglasila je.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je novinarima u utorak “da je na lokalno izabranim vijećima da upravljaju svojim proračunima”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari